Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

16.04.2020. / Iz Synlaba
2020. – Godina sestinstva i primaljstva

Sestrinstvo i primaljstvo istinski su pozivi. Osim njihove važne uloge u zdravstvenom sustavu, ova zanimanja izrazito su fizički zahtjevna. Mnoge medicinske sestre prolaze kroz 12-satne smjene, propuštaju praznike sa svojim obiteljima te rade preko noći i vikenda, a njihova je edukacija temeljena na cjeloživotnom učenju. Ta se nesebičnost očituje i u predanosti svojim pacijentima. Njihovo poznavanja bolesti s izuzetnim socijalnim vještinama pacijentima daje osjećaj mira i sigurnosti te su za mnoge od njih one stabilnost u često neizvjesnim situacijama koje neminovno donosi bolnički sustav. Primaljstvo, u kojem briga uključuje provjerene intervencije za zdravlje majke i novorođenčadi, kao i za planiranje obitelji, sprječava preko 80% mrtvorođenih i majčinih smrti.

Posebno sada, u vremenu kada ovisimo o zdravstvu, potrebno je dodatno cijeniti žrtvu i rad medicinskog osoblja. Svijetu je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, potrebno još 18 milijuna više zdravstvenih radnika kako bi se do 2030. godine dosegla sveobuhvatna, univerzalna zdravstvena zaštita koja je neopisivo bitna. Otprilike polovica tog nedostatka – 9 milijuna zdravstvenih radnika – medicinske su sestre i primalje.

Osiguravanje punog potencijala rada medicinskih sestara i primalja, što uključuje ozbiljno uvažavanje njihovih profesionalnih procjena te donošenje i jačanje njihovih odluka, jedne su od najvažnijih odrednica u pravcu postizanja univerzalne zdravstvene pokrivenosti i poboljšanja zdravlja širom svijeta. 

Iz tog razloga Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 2020. godinu obilježava kao Međunarodnu godinu medicinskih sestara i primalja u kojoj je cilj osigurati radno okruženje za sve medicinske sestre i primalje s pristupom odgovarajućoj opremi i resursima, primanje pravedne naknade za svoj rad te pristup kontinuiranom profesionalnom razvoju. Razlog zašto je upravo 2020. proglašena “Godinom sestara i primalja“ krije se u 200. obljetnici rođenja Florence Nightingale, engleske bolničarke, statističarke i utemeljiteljice modernog sestrinstva.

Medicinske sestre i primalje često su podcijenjene te im je onemogućeno da ostvare svoj istinski potencijal. Ljudsko zdravlje ovisi o dovoljnom broju dobro obučenih, obrazovanih i adekvatno podržanih medicinskih sestara i primalja, koji primaju plaću i priznanje u skladu s kvalitetom skrbi koju pružaju. Educiranje i osposobljavanje medicinskih sestara i primalja ulaganje je koje poboljšava zdravstvene rezultate te povećava kvalitetu skrbi i zdravstvene njege. Čak 70% zdravstvene i socijalne radne snage čine žene, a sestre i primalje predstavljaju veliki dio postotka. One su okosnica snažnog i otpornog zdravstvenog sustava. Kroz ciljana ulaganja u sestrinstvo i primaljstvo, zemlje mogu postići trostruki utjecaj poboljšanja zdravlja, promičući ravnopravnost spolova i podržavajući gospodarski rast. Ne zaboravimo da medicinske sestre i primalje pružaju nužne zdravstvene usluge tijekom cijelog našeg života. Iskažite im poštovanje i zahvalite im na njihovom radu.

POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram