Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I COVID 19 PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

 

18.03.2019. / Iz Synlaba
21.03. Dan narcisa – Zašto je važan redoviti pregled dojki

Ove godine se 21. ožujka obilježava Dan narcisa, kao dan jačanja svijesti o prevenciji raka dojke, njegovom pravovremenom otkrivanju i podrške oboljelima. Dan narcisa je humanitarna akcija koja se od 1997. godine provodi u Republici Hrvatskoj, pri čemu se provode aktivnosti informiranja i educiranja javnosti o činjenicama vezanim uz rak dojke, a prodajom narcisa se prikupljaju sredstva namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju ove bolesti. Narcise su odabrane kao simbol ovog dana zato što predstavljaju simbole proljeća i novog života.

Zašto je potrebno pojačati svijest o raku dojke?

Unatoč svim naporima u borbi protiv ove maligne bolesti, rak dojke je i dalje najčešći zloćudni tumor kod žena i vodeći uzrok smrtnosti s tendencijom rasta. Naime, u Hrvatskoj od raka dojke oboli preko 2500, a umire preko 1000 žena godišnje. Iako u manjem broju, ova bolest pogađa i muškarce. Svijest o ovim zabrinjavajućim statistikama i važnosti redovitog pregleda dojki je prvi korak naprijed i najbolji način prevencije, odnosno ranog otkrivanja ove bolesti.

Edukativne aktivnosti poput organiziranja Dana narcisa igraju važnu ulogu u informiranju javnosti o učestalosti raka dojke, broju oboljelih, stopi smrtnosti te načinima prevencije od kojih je na prvom mjestu redoviti godišnji pregled dojki. Tijekom ovog dana prolaznici mogu dobiti liječničke savjete po pitanju ove bolesti, čuti iskustva žena koje su se borile s njom te postaviti dodatna pitanja, a sve sa ciljem poticanja žena na preventivne preglede. Pravovremeno djelovanje može sasvim doslovno mnogima spasiti život.

Kako redoviti pregled može pomoći?

Kao bolest koja u početnom stadiju ne uzrokuje prepoznatljive simptome, rak dojke se obično otkriva prekasno – kada žena sama primijeti nastale promjene, odnosno kada je rak opipljiv, a bolest već prilično uznapredovala. Dijagnostičke metode omogućuju ranije otkrivanje ove bolesti, ostavljajući veći izbor adekvatne terapije te povećavajući šanse za uspješan oporavak. Upravo iz tog razloga se svim ženama iznad 40 godina starosti preporučuje redovan godišnji pregled u vidu mamografije. Dodatno, ultrazvučni pregled i magnetna rezonanca su učinkovite metode koje precizno utvrđuju prisutnost negativnih promjena. Laboratorijsko određivanje tumorskih markera CA 15-3 i CEA se provodi kao pomoć u praćenju liječenja raka dojke.

Otkriveno je i postojanje genetske predispozicije za razvoj ove maligne bolesti. Naime, mutacije na genima BRCA1 i BRCA2 su povezane s nasljednom sklonošću za razvoj raka dojke. Moguće je napraviti test za otkrivanje ove sklonosti (BRCA +16 genes test) koji se obavlja pomoću uzorka krvi s visoko pouzdanim rezultatima procjene rizika za obolijevanje.

Iskoristite dostupne dijagnostičke metode jer je redovno i pravovremeno obavljanje pretraga svakako pravi korak u smjeru očuvanja vašeg zdravlja.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram