Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

21.01.2019. / Iz Synlaba
AMH – anti-Müllerov hormon

Moderan stil života, duži period obrazovanja i veći očekivani životni vijek nose sa sobom mnoge prednosti te utječu na mnoštvo odluka koje donosimo. Tako se mnoge žene u današnje doba sve kasnije odlučuju na majčinstvo, što povećava važnost njihove upućenosti u vlastitu biologiju i vremenski period plodnosti. Pri tome je utvrđivanje razina anti-Müllerovog hormona od velike važnosti jer njegove vrijednosti ukazuju na funkciju i rezervu jajnika te očekivani trenutak ulaska u menopauzu, odnosno rok unutar kojeg žena može začeti. Naime, žene se rađaju s određenim brojem jajnih stanica te se njihov broj smanjuje kroz vrijeme. Tako je plodnost žena najveća u dvadesetima, nakon tridesete godine života plodnost se smanjuje, a u četrdesetima vjerojatnost trudnoće postaje vrlo mala.

Dijagnostička vrijednost anti-Müllerovog hormona

Anti-Müllerov hormon (AMH) stvaraju folikuli u razvoju te on regulira njihovo dozrijevanje i sprečava prevelik broj zrelih jajnih stanica. Razina ovog hormona je direktno povezana s preostalim brojem jajnih stanica što ukazuje na njegovu važnost za dijagnostiku u području ljudske reprodukcije. Vrijednosti ovog hormona se neznatno mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa, tako da je pretragu na temelju uzorka krvi moguće obaviti u bilo kojem trenutku. S druge strane, referentne vrijednosti AMH ovise o starosnoj dobi žene, a mogu se mjeriti do menopauze.

Vrijednosti AMH su važne prilikom dijagnosticiranja različitih poremećaja u funkciji jajnika. Primjerice, AMH je značajno povišen u slučaju policističnih jajnika (PCOS). Osim toga, utvrđivanje vrijednosti AMH uobičajeno je prije postupka potpomognute oplodnje s obzirom na to da je u takvom slučaju važno utvrđivanje rezerve folikula, kao i očekivanih rezultata postupka (vjerojatnost hiperstimulacije jajnika, odnosno vjerojatnost lošeg odgovora jajnika na postupak oplodnje).

Referentne vrijednosti AMH za žene u reproduktivnoj dobi

U tablici ispod su navedene referentne vrijednosti AMH za žene mlađe od 38 godina života. Obratite pažnju na jedinicu mjere korištenu u laboratoriju u kojem je provedeno određivanje.

Jedinica mjere: pmol/L

Jedinica mjere: μg/L

Zaključak

0.0 – 2.2 0.0 – 0.3 Vrlo niske koncentracije AMH
2.2 – 15.7 0.3 – 2.2 Smanjena plodnost
15.7 – 28.6 2.2 – 4.0 Zadovoljavajuća plodnost
28.6 – 48.5 4.0 – 6.8 Optimalna plodnost
>48.5 >6.8 Povećane koncentracije AMH

 

Važno je rezultate laboratorijskih nalaza tumačiti u kontekstu zdravstvenog stanja žene i njene dobi, kako bi se izbjegli pogrešni zaključci. Uvijek potražite savjet liječnika pri tumačenju rezultata. Na primjer, isti rezultat nalaza AMH različito će se tumačiti za ženu od 25 godina i za ženu od 35 godina te će se na drugačiji način pristupati eventualnom liječenju, uzimajući u obzir cjelokupnu anamnezu pacijentice.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram