Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

09.12.2019. / Iz Synlaba
Citomegalovirus (CMV IgM i IgG) u trudnoći

Citomegalovirus (CMV) je jedan od herpes virusa i spada među najčešće infekcije tijekom trudnoće. Radi se o virusu koji u najvećem broju slučajeva ne uzrokuje vidljive simptome niti veće probleme, a nakon zaraze ostaje prisutan u organizmu u neaktivnom obliku. Međutim, kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom te kod trudnica može dovesti do različitih komplikacija. Osim toga, virus se tijekom trudnoće može prenijeti s majke na dijete uzrokujući razna oštećenja. Uglavnom se radi o oštećenjima sluha kod djeteta. Od ukupnog broja trudnoća s infekcijom citomegalovirusom, broj djece kod kojih će doći do nekih problema je 5-20%. Od tog broja, oko 5% ima fatalan ishod, dok preko 50% bude s težim neurološkim oštećenjima.

 

Razvoj i simptomi infekcije citomegalovirusom

Preko 50% žena u reproduktivnoj dobi je u nekom trenutku bilo zaraženo i ima pozitivna antitijela na CMV virus, čime se razvija djelomičan imunitet na ponovnu infekciju. Ipak, zaštita koju on pruža nije potpuna, tako da je s novom infekcijom moguće ponovno aktiviranje postojećeg virusa ili zaraza nekim drugim sojem CMV virusa. Najveći rizik od infekcije citomegalovirusom imaju trudnice s djecom koja pohađaju vrtić, zato što se kod manje djece virus zadržava u tijelu oko 18 mjeseci.

Infekcija se prenosi kontaktom s tjelesnim sekretima, krvlju ili putem kože, dok se s majke na dijete može prenijeti kroz posteljicu, tijekom poroda ili dojenjem. Pri tome za dijete najveći rizik predstavlja zaraza u prvom dijelu trudnoće, dok će većina slučajeva zaraze nakon rođenja proći bez simptoma i komplikacija.

Iako infekcija CMV virusom često nema simptome, kod trudnica može doći do simptoma sličnih infekciji mononukleozom: povišena tjelesna temperatura i groznica, osjećaj slabosti i umora u tijelu. Osim toga, moguće je da se ultrazvukom otkriju oštećenja kod djeteta, koja mogu ukazivati na infekciju CMV virusom. Simptomi koje infekcija ovim virusom uzrokuje kod novorođenčadi prevenstveno uključuje oštećenja sluha, a osim toga može doći do smanjene tjelesne težine, upale pluća, problema s jetrom, osipa i ljubičastih mrlja na tijelu, povećane slezene, premalene glave. Infekcija CMV virusom u trudnoći može dovesti i do preuranjenog porođaja.

 

Laboratorijska dijagnostika

Ukoliko planirate trudnoću ili sumnjate na mogućnost zaraze citomegalovirusom, moguće je napraviti laboratorijske pretrage krvi pri čemu se radi test na antitijela IgM i IgG. IgM ukazuje na trenutno postojanje infekcije u organizmu, dok IgG ukazuje na to je li infekcija preboljena u prošlosti. Rezultati testa na oba antitijela se gledaju zajedno i na temelju njih i specifične kliničke slike liječnik donosi konačni zaključak o infekciji. Moguća je jedna od tri kombinacije:

 

IgG –

IgM –

IgG +

IgM +

IgG +

IgM –

Ukoliko su rezultati testa na oba antitijela negativni, osoba nije imala infekciju citomegalovirusom. Postoji uobičajeni rizik od nastanka infekcije prvi put. Nedavno je došlo do CMV infekcije. U ovom slučaju se test obično ponavlja nakon dva tjedna, prateći stanje oboljele osobe i djeteta (u slučaju trudnoće). Do CMV infekcije je došlo u prošlosti. Postoji mogućnost ponovne infekcije, iako je osoba razvila djelomični imunitet.

 

Trenutno ne postoji lijek za infekciju CMV virusom, ali antivirusni lijekovi mogu donekle usporiti širenje virusa i pomoći osobama sa slabijim imunitetom.

POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram