Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Svatko od nas ima jedinstven genski kod koji je zapravo kombinacija nasljednih osobina naših roditelja. Zahvaljujući različitim genskim kodovima, svatko od nas je različit.

Općepoznata je činjenica da naša prehrana utječe na naše zdravlje.
Znamo da hrana koju unosimo našem organizmu daje vrijedne nutrijente poput vitamina, bjelančevina, šećera i masti. Pravilnom prehranom odnosno balansiranim unosom tih nutrijenata možemo dovesti naš organizam u optimalno stanje.

No, što sve podrazumijeva pravilna prehrana?

Danas se smjernice nutricionista većinom temelje samo na tradicionalnim shvaćanjima metabolizma i namirnica – znamo kako je voće i povrće zdravo, kako moramo izbjegavati prerađenu hranu poput fast fooda, da su biljni čajevi zdravija opcija od gaziranih pića.
Ipak, svatko od nas ima individualne potrebe koje određuje – genetika.

Povezanost genskog koda i apsorpcije nutrijenata

Kako naš genski kod utječe na našu prehranu i apsorpciju nutrijenata?
Geni su ti koji šalju „upute“ probavnim enzimima, molekulama koje su zaslužne za razgradnju nutrijenata te u konačnici njihovo djelovanje u organizmu. Pojedemo li komad naranče, geni su ti koji će reći određenom enzimu kako mora razgraditi vitamin C koji se u naranči nalazi.
No, varijacije u genima znače i da ćemo neku hranu lakše ili teže probaviti nego netko drugi.

Kako svatko od nas ima individualan genski kod, jednako tako ima i individualne prehrambene potrebe. Genske varijacije u prehrani utječu na:

  • probavne enzime,
  • apsorpciju nutrijenata,
  • snagu metabolizma,
  • biosintezu i katabolizam,
  • prijenos nutrijenata preko staničnih membrana,
  • unos i djelovanje nutrijenata unutar stanica.

 

Drugim riječima, onaj komad naranče će možda imati više utjecaja u našem organizmu, i bolje nas štititi od prehlada, nego će to biti slučaj kod nekog drugog čiji enzimi neće provesti nutrijent kroz naš organizam jednakom efikasnošću. Različita aktivnost enzima znači različite prehrambene potrebe.
Razlog ovome leži u našem genskom kodu – ako smo upoznati s njime, bit ćemo upoznati i s time što naš organizam zahtjeva od prehrane.

NutriHealth – inovacija iz područja nutrigenetike

Nutrigenetika je grana genetike koja spaja genetiku i nutricionizam. Drugim riječima, ona proučava utjecaj genskih varijacija na promjene u prehrani te kako smo genski „programirani“ odgovoriti na svaki nutrijent. Njezin krajnji cilj je poboljšanje zdravlja osobe kroz promjenu prehrane.


No, kako možemo dobiti informacije o tome kako naši geni utječu na našu prehranu? Ključ je NutriHealth genski test, u kojem se analizira 128 genskih varijanti u 95 gena povezanih s:

  • prehranom i metabolizmom,
  • tjelesnom aktivnošću (sportom),
  • ovisnostima (alkohol i cigarete) te,
  • detoksikacijom i starenjem.

 

U rezultatima NutriHealth testa možemo vidjeti koje informacije naši geni šalju probavnim enzimima te kako to utječe na našu prehranu. Tek onda možemo sa sigurnošću odrediti individualni plan prehrane koji će odgovarati potrebama pojedinca.
Uz pomoć ovakvog individualnog plana prehrane možemo poboljšati svoje zdravlje i imunološki sustav, regulirati tjelesnu težinu i unositi nutrijente koji nam daju bolje tjelesne sposobnosti, što je naročito važno za sportaše.
Jeste li i vi spremni za ovakvu promjenu?

Predbilježite se za genski test i donesite jednu od najvažnijih odluka u svom životu!

SYNLAB genski testovi:

MyPGx

neoBona

BRCA+16genes

Često se čita...

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.