Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Rak jajnika smatra se trećim najčešćim rakom koji pogađa ženski spolni sustav. Razvija se u jedne na 70 žena te pogađa životnu dob između 50 i 70 godina (perimenopauza i postmenopauza). 

Jajnici

Jajnike sačinjavaju različite vrste stanica, od kojih svaka može biti ishodištem jedne od 10 različitih vrsta raka jajnika, a liječenje i mogućnosti oporavka ovise o njihovoj vrsti. 

Rak se može razviti do kasnije faze prije nego što izazove ikakve vidljive simptome tako da prvi potencijalni pokazatelj može biti neodređen neugodan osjećaj u donjem dijelu trbuha. Naime, zbog nakupljene tekućine ili povećanih jajnika trbuh može oteći i stoga biti osjetljiv. Povećanje jajnika u postmenopauzi može biti rani znak raka jajnika, premda ono može biti uzrokovano i cistama, dobroćudnim izraslinama ili drugim ginekološkim promjenama.

Najčešći simptomi:

Također neki od simptoma raka mogu biti slabokrvnost, osjećaj boli u zdjelici te ponekad neobjašnjiv gubitak ili dobivanje na tjelesnoj težini. Neke žene mogu osjetiti urinarne simptome poput težeg istjecanja mokraće, a rjeđe ginekološke i probavne smetnje. U nekim slučajevima, no također rjeđe, može se pojaviti pretjerano bujanje sluznice maternice, povećanje dojki ili pojačan rast kose.

Najčešći simptomi raka jajnika su:

  • pritisak u zdjelici,
  • osjećaj napuhivanja,
  • grčeviti bolovi u trbuhu koji traju dulje od 2 tjedna,
  • mučnina ili žgaravica,
  • povraćanje.

 

Ako se sumnja na rak jajnika potrebno je učiniti ultrazvučnu pretragu ili CT kako bi se saznalo više o povećanom jajniku. Vjerojatnost od raka jajnika može biti povećana obiteljskom sklonosti raku endometrija, dojki ili debelog crijeva. U pravilu je 5-10% slučajeva raka jajnika povezano s mutacijama dominantnog BRCA gena. 

BRCA+16 genes test

BRCA+16 gena je test  za otkrivanje sklonosti dobivanja raka jajnika i endometrija te karcinoma dojki kod žena i muškaraca. Također služi i za otkrivanje mutacija povezanih uz karcinom prostate i drugih karcinoma kod žena i muškaraca. Oko 25% slučajeva nasljednih karcinoma dojke i jajnika smatra se posljedicom mutacije na BRCA1 i BRCA2 genima te zbog toga BRCA+16 genes test uključuje i testiranje drugih gena koji su povezani s ovim, ali i drugim tipovima karcinoma.

BRCA +16 genes test preporučuje se:

  • ženama s obiteljskom povijesti raka dojke,
  • ženama s obiteljskom povijesti raka jajnika,
  • pacijentima čiji član obitelji ima sindrom obiteljskog karcinoma,
  • ženama starijima od 30 godina bez prethodne obiteljske povijesti, zbog određivanja genskog rizika za nasljedni karcinom dojke i jajnika u svrhu procjene različitih mjera prevencije.

 

U poliklinici SYNLAB analizira se BRCA1, BRCA2 te 16 dodatnih gena za koje postoje znanstveni dokazi o povezanosti s nasljednim karcinomima dojke, jajnika i endometrija, kao i drugih karcinoma. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji izvođenja osjetljivost testa je 99% uz specifičnost veću od 96%. Za provođenje testa potreban je samo uzorak krvi te su rezultati gotovi unutar 20 radnih dana.

Zbog učestalijih i temeljitijih zdravstvenih kontrola u posljednjih 20 godina stopa dijagnoze raka jajnika u svijetu kontinuirano pada. Otkrivanjem potencijalnih sklonosti te praćenjem mogućih simptoma činite veliki korak za svoje zdravlje jer žene čija je dijagnoza postavljena u ranoj fazi oboljenja imaju veću vjerojatnost preživljavanja od onih kojima je dijagnoza postavljena kasnije. Redoviti pregledi, zdraviji život te informiranje o obiteljskoj povijesti bolesti čine preventivne mjere koje mogu spasiti život.