Radno vrijeme! Više informacija

16.12.2019. / Iz Synlaba
Dijabetes kod djece

Dijabetes je autoimuna bolest kod koje tijelo zbog manjka proizvedenog inzulina nije sposobno iz hrane dobiti dovoljno hranjivih tvari (šećera), pa stoga “napada” samo sebe na način da počne sagorijevati vlastito masno tkivo. Konkretno kod djece ova bolest vrlo rijetko poprima tip 2 (uzrokovan nepravilnom i/ili preobilnom prehranom), no nažalost se pojavljuje u tipu 1 koji je vjerojatno urođen, a najčešće se manifestira u dobi između 10 i 13 godina. U Europi se dijagnosticira relativno rijetko, između 15 i 40 slučajeva na 100.000 rođene djece, što kod nas znači oko 130 dijagnosticirane djece godišnje. Svakako se može zaključiti da kao dječja bolest nije uobičajen, no upravo zbog toga ga često roditelji ne očekuju i dugo ne tumače simptome na ispravan način.

Znakovi oboljelosti

Uz klasične simptome dijabetesa (nagli gubitak tjelesne težine, žeđ, učestalo mokrenje i umor) kod djece se znaju manifestirati i dodatni simptomi – glavobolje, trbobolje koje traju tjednima i problemi u ponašanju. Uz prisutnost simptoma, mjerenje glukoze u krvi kod oboljelih pokazuje povišene vrijednosti (natašte ≥7, a u slučajnom uzorku ≥11.1 mmol/L). Isto tako, u urinu će biti prisutna glukoza sa ili bez ketona. Konačno, definitivnu potvrdu da je riječ o tipu 1 šećerne bolesti pokazat će prisutnost specifičnih antitijela (inzulinska, ICA, GAD). Spol djeteta nije faktor u vjerojatnosti oboljenja jer dijabetes tip 1 podjednako često pogađa dječake i djevojčice.

Briga o oboljelima, terapija i liječenje

Dijabetes nije izlječiva bolest, no uz primjerenu terapiju (najčešće injekcije inzulina, nekoliko puta dnevno) i disciplinirano držanje propisanog plana prehrane može se s njom rasti i živjeti bez puno rizika. Prehrana djeteta s dijabetesom se ne može u pravom smislu riječi nazvati dijetom jer se jednostavno radi o raznovrsnoj i zdravoj prehrani koja se unosi kroz učestale obroke i međuobroke, a uključuje voće, povrće, mliječne proizvode, masnoće, meso i ribu te ugljikohidrate iz škroba (krumpir, žitarice, kruh). Ono što treba izbjegavati su tzv. “koncentrirani” ugljikohidrati (med, slatkiši, pekmez), no to je nažalost ono što djeca obično vole. Zbog toga je vrlo važno gdje god je to moguće prilagoditi prehranu cijele obitelji kako bi se oboljelo dijete što manje osjetilo izolirano.

Dijabetes kod odraslih zovu “tihim ubojicom” upravo iz razloga što ga se često propušta dijagnosticirati prije nego što tijelo počne ozbiljno oštećivati vlastita tkiva. Stoga je kod djece izuzetno važno pratiti promjene prije samog početka pubertetske dobi, kad se bolest manifestira, kako bi dijete što prije preporukom najprije pedijatra, a zatim specijaliste za dijabetes, krenulo s inzulinskom terapijom.

POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram