Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

27.02.2018. / Iz Synlaba
Dječje gliste i paraziti

ŠTO SU DJEČJE GLISTE?

Dječje gliste pripadaju skupini parazita koje nazivamo crvima ili oblićima zbog zaobljenog, odnosno valjkastog oblika tijela. Loši higijenski uvjeti uzrok su infekcije dječjim glistama, dok se njihova jajašca mogu pronaći u prirodi, hrani (neopranom voću i povrću), vodi, nakon zaraze u odjeći (donje rublje, pidžame), posteljini ili dječjim igračkama. Isto tako, glistama se možemo zaraziti preko kontaminiranog povrća zbog korištenja zaraženog gnojiva u procesu sadnje i rasta biljke. Najčešća mjesta zaraze su vrtić ili škola, odnosno mjesta na kojima su djeca u međusobnom doticaju, dok se posljedično mogu zaraziti i članovi djetetove obitelji.

Ako ima više inficiranih u jednoj grupi ili u obitelji, treba istodobno provesti liječenje svih članova, djece i odraslih, bez obzira na simptome ili nalaze pretraga. Nakon svakog liječenja treba uz osobne higijenske postupke i prokuhavanje rublja i posteljine, provesti čišćenje prostorija da bi se spriječila ponovna infekcija, jer jajašca na sobnoj temperaturi mogu preživjet i do 2 tjedna. Životni ciklus crva traje približno 6 tjedana, stoga je važno barem toliko dugo provoditi pojačane higijenske mjere. U prevenciji pridonosi održavanje osobne higijene i higijene kućanstva: redovito pranje ruku, zamjena posteljine i rublja, čišćenje tepiha i podova.

SIMPTOMI

Simptomi zaraze ne moraju biti vidljivi u početku zaraze, no mogu biti popraćeni osjetom neugode, svrbeža i iritacije u analnom području. Iritacija kože i svrbež mogu uzrokovati nesanicu, umor i poteškoće u koncentraciji, pa čak i bakterijsku infekciju ukoliko se češkanjem ošteti dio okolnog tkiva. Ostali simptomi koji prate pojavu dječjih glista mogu biti manjak energije i brzo umaranje, slab apetit.

DIJAGNOSTIKA

Dijagnostika je sigurna, brza, jednostavna i pouzdana, što je iznimno važno zbog nespecifičnih simptoma. Ujutro prije pranja i odlaska na veliku nuždu, potrebno zalijepiti ljepljivu vrpcu u nabore anusa (i malo područje u okolici anusa), odmah nakon toga vrpca se skine i nalijepi na predmetno stakalce i pošalje na mikroskopiju u laboratorij, gdje se u slučaju infekcije pronađu jaja male dječje gliste. Ako se unatoč negativnom nalazu i dalje osjećaju simptomi, preporučljivo je ponoviti pretragu na isti način kroz 3 do 5 dana, pa tako do najviše tri uzorka.

LIJEČENJE

Kod zaraženosti dječjim glistama važno je konzultirati liječnika i čim prije započeti s terapijom koja uključuje mebendazol i može uključivati kremu ili mast protiv svrbeža.Osim lijekova koje propisuje liječnik, preporučljivo je prilagoditi prehranu, pa je tako važno izbjegavati hranu s visokim udjelom ugljikohidrata i zamijeniti je s onom koja ima visoki udio vlakana. Postoji nekoliko sastojaka koji stvaraju nepovoljnu okolinu za razmnožavanje i razvoj glista a to su češnjak, mrkva, pelin, jabučni ocat pa je preporučljivo ove sastojke ubaciti u režim prehrane tokom zaraze.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram