Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

Novo radno vrijeme Kraljevićeva 24 i Mikrobiologija Petrovaradinska 7!

13.08.2018. / Iz Synlaba
Dojenje i imunitet

Tijekom prvog tjedna u kolovozu obilježava se Svjetski tjedan dojenja, pa je pravi trenutak za napraviti osvrt na pozitivan utjecaj koji dojenje ima i za majku i za dijete, s naglaskom na imunitet.

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče. Ne samo da mu pruža sve nutritivne sastojke koji su mu potrebni za rast i razvoj, već razvija i njegov imunitet te pruža zaštitu koja je prisutna kroz cijeli život djeteta.

Prvo majčino mlijeko ili kolostrum je bogato zaštitnim tvarima koje štite bebu od negativnih utjecaja okoline te stvaraju zaštitni sloj u probavnom sustavu djeteta. Bez obzira na malu količinu kolostruma, ono sadrži sve što je bebi potrebno za daljnji razvoj.

Kroz svoje mlijeko majka prenosi djetetu zaštitne tvari koje direktno utječu na razvoj njegovog imunosnog sustava. Iako je kolostrum najbogatiji zaštitnim tvarima, one se stvaraju i prenose i u kasnijem (zrelom) mlijeku, kojeg majka proizvodi u onoj količini koja je djetetu potrebna. Češćim podojima se potiče daljnje stvaranje majčinog mlijeka. Kako se majčin imunosni sustav prilagođava i štiti od utjecaja okoline, tako se i majčino mlijeko prilagođava i istu tu zaštitu prenosi na dijete.

Majčino mlijeko je sve što je djetetu potrebno za rast i razvoj tijekom prvih 6 mjeseci života. Nakon toga je potrebno krenuti s dohranom, s tim da se svakako preporučuje nastaviti s dojenjem jer ono i dalje pruža djetetu važan izvor hranjivih i zaštitnih tvari. Istraživanja su pokazala kako dojena djeca imaju manju sklonost alergijama i razvoju mnogih bolesti kasnije tijekom života.

Nebrojene su prednosti dojenja, a naročito jačanje povezanosti koju ono stvara između majke i djeteta. Ti trenuci mira i međusobne ljubavi su neizmjerno važni i za majku i za dijete i stvaraju temelje doživotne veze među njima.

Tijekom dojenja, treba imati na umu važnost majčine obrambene sposobnosti organizma. Naime, ugroženost majčinog imuniteta direktno ugrožava i djetetov. Kvalitetna prehrana, adekvatna tjelesna aktivnost i odmor doprinose ravnoteži u majčinom organizmu i daju joj mogućnost da to prenese i na svoje dijete dojenjem. Prema tome, posvetimo ovaj tjedan odmaranju i obnavljanju organizma, s ciljem jačanja imuniteta!

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram