-->

Laboratorijske Pretrage H

 

HAPTOGLOBIN 170 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
HbA1c 105 Potrebno je biti na tašte.

Određivanje hemoglobina A1c (HbA1c) se koristi za praćenje tijeka šećerne bolesti (dijabetesa) i uspješnosti liječenja. Razina HbA1c proporcionalna je razini glukoze u krvi i ukazuje na srednju dnevnu razinu glukoze u krvi tijekom protekla 3 mjeseca. HbA1c je zlatni standard za kliničko praćenje kontrole terapije šećerne bolesti i preporuča se svim bolesnicima odrediti HbA1c najmanje dvaput godišnje.

Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti upućuju na šećernu bolest.

Snižena vrijednost: nije klinički značajno.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
HbSAg 150 HbSAg (Hepatitis B-surface antigen) ukazuje na prisustvo hepatitisa B.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
HDL-KOLESTEROL 22 HDL kolesterol (high density lipoprotein, lipoproteini visoke gustoće) poznat je i kao dobar kolesterol jer na brojne načine štiti organizam od nastanka ateroskleroze.

Određivanje HDL-kolesterola koristi se u prevenciji nastanka ateroskleroze jer njegove snižene kocentracije predstavljaju faktor rizika, neovisno o koncentraciji ukupnog kolesterola. Također, mjerenje razine HDL-kolesterola koristi se i u praćenju pacijenata tijekom terapije lijekovima za snižavanje razine lipida u krvi.

Povišena vrijednost: nema kliničkog značaja

Snižena vrijednost: snižene vrijednosti HDL-kolesterola, posebno vrijednosti manje od 1,0 mmol/L u muškaraca i manje od 1,2 mmol/L u žena, ukazuju na povećani rizik za razvoj ateroskleroze, ali samo ako su istodobno prisutni drugi rizični čimbenici (npr. povećana koncentracija LDL-kolesterola).

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
HE4 155 Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
HELICOBACTER PYLORI (serum) 165 Helicobacter pylori smatra se važnim i čestim patogenim čimbenikom razvoja kroničnog gastritisa.

Test se provodi minimalno 4 tjedna od uzimanja antibiotika i 2 tjeda nakon uzimanja lijekova koji sprečavaju lučnje želučane kiselina (controloc, zipantola...)

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
HELICOBACTER PYLORI ANTIGEN U STOLICI 180 Svrha ove pretrage je dokazati ili ne dokazati prisustvo Helicobacter pylori u uzorku stolice bolesnika.

Test se provodi minimalno 4 tjedna od uzimanja antibiotika i 2 tjeda nakon uzimanja lijekova koji sprečavaju lučnje želučane kiselina (controloc, zipantola...)

Pozitivan nalaz glasi: Antigen Helicobacter pylori je detektiran.

Negativan nalaz je uredan i glasi: Antigen Helicobacter pylori nije detektiran.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti ili sljedeći dan
HELICOBACTER PYLORI UREJA IZDISAJNI TEST 370 UREJA IZDISAJNI TEST (UBT) (Helicobacter pylori) je neinvazivna pretraga detekcije bakterije Helicobacter pylori i smatra se tzv. zlatnim standardom u neinvazivnoj dijagnostici navedene bakterije.

Izvođenje testa traje oko pola sata, točnije 30 minuta od započinjanja provođenja testa pa do njegovog kraja. Test je potpuno bezbolan, a sastoji se od dva puhanja kroz slamčicu i od pijenja dviju vrsta tekućina. U jednoj od njih je aktivna supstanca (aktivna tekućina je bez boje, bez okusa i mirisa, druga tekućina je 100% čisti sok od naranče).

Pozitivan nalaz glasi: pozitivno.

Negativan nalaz je uredan i glasi: negativno.

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 4 radna dana.

Napomena: da bi test bio vjerodostojan i valjan - potrebna je posebna priprema pacijenta.

Test se provodi minimalno 4 tjedna od uzimanja antibiotika i 2 tjeda nakon uzimanja lijekova koji sprečavaju lučnje želučane kiselina (controloc, zipantola...). Za pretragu je potrebno biti strogo natašte. Doći ujutro. Prije testa se ne smije pušiti i ne piti vodu. Preporučamo da se to jutro ne peru zubi.
HEMOKROMATOZA 680 HEMOKROMATOZA (HFE C282Y HFE H63D

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana

HERPES SIMPLEX VIRUS (HSV1/2) 670 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
HERPES SIMPLEX VIRUS GENOTIPIZACIJA (PCR) 450 HSV (Herpes simplex virus, tip 1 i tip 2) - genotipizacija: HSV 1 i HSV 2

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 radnih dana.
HIV COMBI 210 Vrijeme izdavanja nalaza: unutar 24 sata, a ukoliko je potrebno raditi potvrdni test drugom metodom nalaz se čeka do 15 radnih dana.
HLA A ALELI KLASA 1 380 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
HLA B ALELI KLASA 1 380 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
HLA B27 240 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
HLA DQB1 390 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
HLA DRB1 390 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
HOLO - TRANSKOBALAMIN (AKTIVNI B12) 380 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
HOMOCISTEIN 270 Potrebno je biti natašte

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana 
HORMON RASTA 225 Potrebno je biti na tašte. Doći u laboratorij prije 08:00.

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
HPV (Humani papiloma virus) (PCR) 650 Genitalna HPV infekcija je spolno prenosiva bolest uzrokovana Humanim papiloma virusom.

Postoji više od 100 anogenitalnih tipova HPV-a, a od njih približno 35 izaziva spolno prenosive infekcije.

Prema klasifikaciji - HPV (Humani papiloma virus) se može podijeliti na:

HR-HPV (high risk) tj. VISOKI RIZIK za razvoj karcinoma
LR-HPV (low risk) tj. NISKI RIZIK za razvoj karcinoma (može izazvati nastanak benignih promjena, naročito bradavica, kod muškaraca i žena)
NA -HPV (non classified) tj. neklasificirani koji mogu stvoriti nisko rizične promjene

U SYNLAB Hrvatska poliklinici mogu se detektirati sljedeći tipovi HPV virusa:

HR-HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 i 68
LR-HPV: 6, 11, 42, 43, 44
NA-HPV: 2, 3, 7, 10, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 53, 54, 57, 61, 67, 70, 72, 73, 74, 81, 82, 83, 84, 85, 89, 90 i 91

Obrisci se analiziraju molekularnom metodom detekcije (PCR).

Kod žena uzorke uzima ginekolog, a kod muškaraca dermatovenerolog, urolog ili mikrobiolog u mikrobiološkom laboratoriju.

Negativan nalaz glasi: NEGATIVNO.

U kasnijim razvojnim fazama bolesti (CIN), teže je detektirati HPV. To znači da ne treba čekati s dijagnostikom, nego krenuti na vrijeme.

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 radnih dana, obrada uzorka SYNLAB Mađarska
hs TROPONIN I 195

Troponini su proteini srčanog mišića s visokom organskom specifičnošću. Troponin se sastoji od tri podjedinice: troponin I, T i C.

Oni formiraju kompleks, u kojem troponin C veže kalcij, troponin T veže tropomozin i troponin veže aktin. Ako je oštećen miokard, povećavaju se vrijednosti troponina.

Visoko osjetljivi Troponin I (hs Tropinin I) je kardio specifični biomarker u krvi koji pomaže u otkrivanju rizika za razvoj kardiovaskularnog incidenta kod asimptomatske populacije. U usporedbi s dosadašnjim testovima za procjenu rizika, visoko osjetljivi Troponin I test pruža veću točnost u prepoznavanju osoba niskog rizika te na taj način onemogućuje nepotrebno dodatno testiranje i pretrage.

Test se koristi za procjenu rizika za potencijalne buduće kardiovaskularne incidente uključujući srčani infarkt, zatajenje srca ili smrt klasificirajući rizike u nizak, umjeren i visok rizik od razvoja spomenutih stanja kod osoba koje trenutno nemaju poteškoća.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan

hs-CRP 105 Visoko osjetljivi C-reaktivni protein se sve više koristi kao marker za procjenu srčanog rizika i kao prognostički alat u srčanim bolestima. Pomaže u procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Povišena vrijednost: CRP se povećava kod akutnih i kroničnih infekcija i ukazuje na ozbiljnost infekcije (npr. u sepsi).

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.