Open

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

16.09.2019. / Iz Synlaba
Hormonalna kontracepcija -kontrola laboratorijskih parametara

Hormonalna kontracepcija jedna je od najkorištenijih i najpouzdanijih metoda sprečavanja začeća. Oralni kontraceptivi sadrže niskodoziranu kombinaciju sintetiziranih ili prirodnih hormona jajnika (estrogeni i progesteron) i sprečavaju ovulaciju, onemogućuju prolaz spermija zgušnjavanjem cervikalne sluzi te stanjuju sluznicu maternice. Hormonalni kontraceptivi jedan su od najispitivanijih lijekova u svijetu danas: suvremeno doziranje i sastav značajno su modificirani od 1960. godine, kada je proizvedena prva kontracepcijska pilula. Usprkos tome, još uvijek postoje mnogi mitovi i zablude koji šire neutemeljeni strah od korištenja ovog tipa kontracepcije. Jedini način za razbijanje predrasuda je edukacija o svim prednostima i nedostacima oralne hormonalne kontracepcije.

Pozitivni prevencijski i terapijski efekti

Osim kontraceptivnog učinka, hormonalna kontracepcija pomaže pri regulaciji i uspostavljanju urednog menstrualnog ciklusa, uklanja nepovoljne predmenstrualne simptome i smanjuje obilnost i duljinu krvarenja. Oralni hormonalni kontraceptivi koriste se kao terapija i kod stanja poput sindroma policističnih jajnika i endometrioze.

Uz doprinose očuvanju reprodukcijskog zdravlja, povoljni efekti uzimanja kontracepcijskih pilula mogu uključivati smanjen rizik za izvanmaternične trudnoće, smanjenu pojavu cisti na jajnicima, prevenciju upalnih bolesti zdjelice, zaštitni učinak protiv pojave raka jajnika, raka endometrija te raka debelog crijeva, kao i prevenirajuće djelovanje kod razvoja osteoporoze i reumatoidnog artritisa.

Rizici i nuspojave

Počnimo s razbijanjem najčešćih mitova i predrasuda: oralni kontraceptivi ne uzrokuju neplodnost, debljanje, pojačanu dlakavost ili pojavu akni. Od značajnih rizika, dokazana je jedino neznatno veća mogućnost pojave venskih tromboza u žena koje koriste hormonalnu kontracepciju. Važno je napomenuti da poslije tri mjeseca od prekida uzimanja pilula nestaje i rizik.

Većina žena nije iskusila nuspojave prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva, a i ako se pojave uslijed navikavanja tijela na nove razine hormona, uglavnom su blage i prestaju nakon prva tri mjeseca uzimanja pilula (glavobolja i mučnine, promjene raspoloženja, umor, točkasta krvarenja, izostanak krvarenja, pojačana osjetljivost dojki, nadutost). Vrlo je važno naglasiti kako je prije propisivanja kontracepcijskih pilula nužno utvrditi postoje li rizični čimbenici i kontraindikacije za uzimanje tog tipa kontracepcije: tromboza, imobilizacija, cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, rak dojke, rak sluznice maternice, bolesti jetre, trudnoća i dojenje, povišeni krvni tlak, dijabetes s komplikacijama, pušenje kod starijih od 35 godina te alergije na određene sastojke.

Individualni pristup za svaku ženu

Kako bi se isključili navedeni rizični čimbenici, smanjile potencijalne nuspojave na minimum i propisala odgovarajuća vrsta hormonalne kontracepcije, nužan je individualni pristup: uzeti iscrpnu anamnezu (osobnu i obiteljsku), proći detaljnu laboratorijsku obradu, uraditi UZV dojki i/ili mamografiju, izmjeriti tjelesnu težinu i izračunati indeks tjelesne mase (BMI) te provjeriti krvni tlak.

Za osiguravanje učinkovite kontracepcije, nužno je detaljno se upoznati i strogo pridržavati režima uzimanja kontraceptiva i informirati se o postupcima koji se moraju poduzeti u slučaju preskakanja uzimanja pilule. Naime, smanjenje kontracepcijske učinkovitosti najčešće je povezano s neredovitim uzimanjem ili ako se, uz kontracepcijske pilule, uzimaju drugi lijekovi čije djelovanje može uzrokovati nedovoljnu apsorpciju kontraceptiva. Treba imati na umu i da bolesti i stanja koja uzrokuju povraćanje mogu dovesti do smanjene djelotvornosti oralnih kontraceptiva. Obavezno je informiranje o mogućim nuspojavama, kao i redovite kontrole: kontrola nakon prva 3 mjeseca uzimanja pilula, zatim svakih 6 mjeseci te u slučaju da nema bilo kakvih neželjenih negativnih simptoma, jednom godišnje.

SYNLAB panel pretraga

Za brze, sveobuhvatne i cijenom dostupne pretrage obratite se jednom od tri SYNLAB laboratorija u Hrvatskoj. SYNLAB nudi u svojim uslugama i paket pretraga nezaobilazan u laboratorijskoj obradi prije propisivanja oralnih hormonalnih kontraceptiva, koji uključuje: kompletnu krvnu sliku (KKS), glukozu, lipidogram (kolesterol, trigliceridi, HDL- i LDL-kolesterol), jetrene probe (bilirubin, AST, ALT, GGT) i koagulogram (PV, APTV, fibrinogen).

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram