Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

16.01.2018. / Iz Synlaba
HPV (Humani papiloma virus)

Spolno prenosive infekcije (STI) su zarazne bolesti uzrokovane bakterijama, virusima i parazitima koje se prenose sa zaražene osobe na zdravu spolnim kontaktom i tjelesnim tekućinama (npr. vaginalni sekret, sperma, krv). Osim vaginalnim odnosom, uzročnici spolnih bolesti mogu se prenijeti i oralnim te analnim putem. HPV je jedan od češćih uzročnika spolno prenosivih infekcija. Zaštita prezervativom ne osigurava u potpunosti sprječavanje prenošenja HPV-a i infekcije. ”Preko koga smo se zarazili HPV virusom?” – najčešće je pitanje koje si pacijenti postavljaju. Ovo nije moguće znati ukoliko osoba nije monogamna jer su mnogi ljudi nositelji HPV-a a da to uopće ni ne znaju, budući da se u velikoj većini slučajeva bolest se ne razvija. Postoji više od 100 anogenitalnih tipova HPV-a, a od njih približno 35 izaziva spolno prenosive infekcije. Do nastanka infekcije HPV-om ne dolazi samo spolnim odnosom, jer se ovaj virus prenosi i kontaktom kožom na kožu i kožom na sluznicu (dovoljan je samo fizički kontakt). Vrijeme od kontakta s virusom do pojave prvih kliničkih promjena kod žena je između 3 tjedna do 8 mjeseci. Opisani su slučajevi pojave klinički vidljive bolesti i nakon 10-tak godina.

Nakon liječenja genitalne HPV infekcije u 45% bolesnika nađe se latentna (mirujuća) infekcija, dok 67% bolesnika ima klinički recidiv (povratak bolesti). Većina inficiranih izluči virus tijekom 8 do 12 mjeseci od prvog kontakta s njim. Neke žene razviju promjene koje su vidljive u PAPA-nalazu, a koje mogu biti reverzibilne (povratne), dok ih neke nikada ni ne razviju. U slučaju ženinog lošeg imuniteta, sklonosti toj bolesti, te istovremene infekcije s nekim drugim spolno prenosivim uzročnikom, može doći do klinički teže infekcije koju je i teže izliječiti. Dijagnostika se svodi na uzimanje obriska endocerviksa i egzocerviksa kod žena ili cijelog vanjskog spolovila s plitko obrisanim ušćem mokraćne cijevi kod muškaraca. Kod žena uzorke uzima ginekolog, a kod muškaraca dermatovenerolog, urolog ili mikrobiolog u mikrobiološkom laboratoriju.

Obrisi se analiziraju molekularnom metodom detekcije (PCR). Prema klasifikaciji – HPV se može podijeliti na:

 

  • HR-HPV (high-risk) tj. VISOKI RIZIK za razvoj karcinoma
  • LR-HPV (low risk) tj. NISKI RIZIK za razvoj karcinoma (može izazvati nastanak benignih promjena, naročito bradavica, kod muškaraca i žena)
  • NA–HPV (non – classified) tj. neklasificirani koji mogu stvoriti nisko rizične promjene

 

U Synlab Hrvatska poliklinici mogu se detektirati sljedeći tipovi HPV virusa:

 

  • HR-HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 i 68
  • LR-HPV: 6, 11, 42, 43, 44
  • NA-HPV: 2, 3, 7, 10, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 53, 54, 57, 61, 67, 70, 72, 73, 74, 81, 82, 83, 84, 85, 89, 90 i 91

Detaljnije informacije o pretragama možete vidjeti na LINKU.

U kasnijim razvojnim fazama bolesti, teže je detektirati HPV, jer je on već ugradio svoje gene među kromosome naših inficiranih stanica.To znači da ne treba čekati s dijagnostikom, nego krenuti na vrijeme. Imate li pitanja slobodno nam se obratite s povjerenjem.

 

SYNLAB HRVATSKA – poliklinika
MIKROBIOLOGIJA
Petrovaradinska 7
Zagreb

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram