Open

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

Ljetno radno vrijeme od 13.07. do 28.08.2020., poslovnice u Velikoj Gorici i u Petrovaradinskoj 1 će raditi od 7h do 15h, a ostale lokacije od 7 do 16h.

SUBOTA 01.08., 08.08. i 15.08. NE RADIMO!

27.08.2018. / Iz Synlaba
HPV testiranje za muškarce

HPV infekcija pogađa većinu seksualno aktivnih osoba tijekom života s jednom ili više od 100 postojećih vrsta HPV virusa. Stoga je vjerojatnost zaraze HPV-om dosta velika. Međutim, u najvećem broju slučajeva infekcija nema vidljivih simptoma, tako da osoba može dugo vremena biti nositelj virusa i prenositi zarazu a da toga nije ni svjesna. Ukoliko imunosni sustav ne uspije ukloniti infekciju te se ona duže zadrži u tijelu može doći do mnogih oboljenja različite težine, ovisno o vrsti HPV virusa kojom je osoba zaražena.

Laboratorijske pretrage

Kod muškaraca HPV infekcija može dovesti do pojave genitalnih bradavica, a u težim slučajevima i do razvoja različitih oblika karcinoma, poput raka penisa, anusa, ali i vrata i grla.

U Poliklinici Synlab je moguće otkriti HPV infekciju uzimanjem obrisaka i njihovom analizom molekularnom metodom detekcije (PCR), pojedinačno ili u sklopu jednog od sljedećih paketa:

 

Obrisci se uzimaju s kože penisa, a uzima ih dermatovenerolog, urolog ili mikrobiolog u mikrobiološkom laboratoriju.

Što napraviti u slučaju pozitivnog HPV testa?

U slučaju pozitivnog rezultata testa na HPV virus, prvi korak je savjetovanje s liječnikom koji će na temelju pregleda i analize odrediti potrebne daljnje korake i adekvatno liječenje. HPV infekcije se ne mogu u potpunosti izliječiti, ali se terapijom mogu dovesti u stanje u kojem ne škode zaraženoj osobi, niti njenom partneru.

Potrebno je imati na umu da je vjerojatnost obolijevanja od karcinoma i dalje mala te da je najvjerojatnije da će se imunosni sustav obraniti od infekcije. Bilo bi dobro podijeliti rezultate testa s partnerom kako bi se spriječilo širenje infekcije. Korištenje kondoma smanjuje vjerojatnost njenog prenošenja.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram