Open

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Petrovaradinskoj 1 je od 07,00-15,00. Prijem pacijenata do 14,00.

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Kraljevićevoj 24 je od 07,00-16,00. Prijem pacijenata do 15,00.

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

 

 

31.10.2019. / Iz Synlaba
Infekcije u trudnoći   ( TORCH )

Infekcije tijekom trudnoće ili tijekom poroda (perinatalne infekcije) mogu bit prenešene s  majke na dijete. Ukoliko do infekcije trudnice dođe tijekom prva tri mjeseca trudnoće (prvog trimestra), kada je plod u najosjetljivijem periodu razvoja, može doći do teških oštećenja embrija. Rizik se postepeno smanjuje s napredovanjem trudnoće.

Koji poremećaji ploda mogu nastati zbog infekcije u trudnoći?

Spontani pobačaj, prijevremeni porod, poremećaj kod djeteta kao što je preniska tjelesna težina, poremećaj razvoja pojedinih organa ili mentalni poremećaji.

Koji uzoročnici infekcije trudnice mogu biti uzrok ovih poremaćaja?

Najčešći uzročnici su virusi kao što je rubela, citomegalo virus i herpes simplex virusi, te parazit toksoplazma.

Što je važno znati?

Trudnica ne mora imati vidljive simptome bolesti.

Kako se može otkriti da li je trudnica inficirana ovim virusima ili parazitom?

TORCH testom.

Što znači TORCH?

TORCH je skraćenica koja se sastoji od početnih slova naziva najčešćih uzoročnika infekcije tijekom trudnoće koji mogu izazvati oštećenja ploda TO-R-C-H.

TORCH testom se utvrđuje da li trudnica ima ili je imala infekciju:

TO    – parazitom toksoplazma

R       – virusom rubela

C       – citomegalo virusom   ili

H       – herpes simpleks virusom (HSV1 i HSV2)

TORCH testom otkrivaju se protutijela u krvi žene na prisustvo ovih uzročnika. Ovisno o vrsti i količini protutijela može se utvrditi da li postoji infekcija u trenutku testiranja ili da li je žena već prije preboljela neku od ove četiri bolesti sa ili bez simptoma.

Koji je uzorak za potreban za testiranje?

Krv

Kako izgleda nalaz TORCH testa:

Što znači nalaz – negativno?

Negativan test znači da žene nema protutijela na nevedene uzročnike odnosno da u trenutku testiranja nema infekciju niti je tijekom života bila u kontaktu s ovim uzročnicima.

Kada se test tumači kao pozitivan?

Pozitivan test je kada su u krvi pronađena protutijela. Protutijela su imunoglobulini vrste IgM i/ili IgG vrste. Količina se utvrdi brojčano.

Kako se tumači nalaz TORCH testa?

Značenje i tumačenje ovakvog nalaza može biti dvojako:

  • Prisustvo IgM protutijela ukazuje na trenutno postojanje infekcije. U ovom slučaju test se ponavlja, a može se još potvrditi drugim testom.
  • Prisustvo IgG protutijela ukazuje da je osoba preboljela infekciju u prošlosti. Kako bi se vidjelo koliko davno je ta infekcija bila test se ponavlja nakon 14 dana. Usporedbom vrijednosti ova dva testa prati se da li količina protutijela pada ili raste ili ostaje ista. Na osnovu toga liječnik daje tumačenje o nastanku infekcija.

Postoje li simptomi koji bi mogli ukazati na moguću infekciju ovim uzročnicima i potrebu primjene TORCH testa?

Simptomi na koje se može obratiti pažnja uključuju:

  • kožni osip
  • nisku razinu trombocita
  • nisku tjelesnu težinu djeteta u odnosu na razinu razvoja
  • oboljenja jetre

Kada se može provesti testiranje?

  • pri planiranju trudnoće
  • u početku trudnoće
  • tijekom trudnoće

Što još treba znati?

Kako se može doći u kontakt s ovim uzročnicima?

Toksoplazma – je parazit koji se nalazi u probavnom sustavu mačke. Mačka izmetom izbacuje parazit u obliku mikroskopski vidljive ciste. Zaraziti se može najčešće cistama prenešenim prljevim rukama u usta nakon kontakta s mačko, a ponekad i topliniski nedovoljno obrađenim mesom.

Rubela – je virus koji se prenosi kapljičnim putem kao infekcija dišnih puteva i uzorkuje akutnu zaraznu osipnu bolest. U Hrvatskoj se djeca cijepe u prvoj godini života kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubele (MMR) više od tri desetljeća. TORCH testom se može provjeriti da li trudnica posjeduje zaštitna protutijela protiv rubela virusa, odnosno može se provjeriti cjepni status trudnice.

Citomegalo (CMV) – je virus koji se nalazi u tjelesnim tekućinama (slina, krv, majčino mlijeko) bolesne osobe ili osobe nositelja virusa. Prenosi se bliskim kontaktom (poljupcima, spolnim kontaktom). Veliki broj ljudi tjekom života je bio u kontaktu s CMV bez simptoma. Prisustvo protutijela i njihove vrste može se utvrditi TORCH testom.

Herpes simpleks – su dva virusa HSV1 i HSV2. HSV1 (popularno poznat kao „groznica na ustima“) i prenosi se direktnim kontaktom s osobom koja na ustima ima oštećenje u obliku mjehurića ili kraste, ali i spolnim kontaktom. HSV2 se prenosi spolnim putem na dijete se najčešće pronosi tijekom poroda. Da li se radi o akutnoj, novoj infekciji ili samo je osoba bila u prošlosti u kontaktu s virusom može se utvrditi TORCH testom.

 

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram