Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

sport
14.09.2020. / Iz Synlaba
Jesen u prirodi i ugrizi krpelja

Iako se ljetu bliži kraj, rujan nosi nove prilike za fizičku aktivnost. Jesenske šetnje imaju posebnu čar, temperature su pale pa su šetnje puno ugodnije nego tijekom ljeta te u ovom prijelaznom razdoblju nije toliko kišovito kao tijekom ostatka jeseni. Upravo se zato Europski tjedan kretanja održava svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova. Sudjelovanjem u akciji podržavate cilj smanjenja zagađenja u urbanim sredinama te poboljšanja kvalitete života u gradu. Vrhunac tjedna je “Dan bez automobila” koji se obilježava 22.9., kad gradovi određuju područja namijenjena isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza. 

Kretanje

Hodanje i biciklizam čine aktivne načine kretanja te se kampanjom sudionici potiču na odabir kombiniranja hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naglašava se važnost aktivnog života koji osim zdravstvenih prednosti ima društvenu i ekonomsku pristupačnost te ekološku vrijednost.

Bitno je znati da se hodanjem, vožnjom bicikla i korištenjem javnog prijevoza značajno pospješuje kvaliteta zraka te podiže ekološka i zdravstvena svijest u urbanim područjima gdje onečišćeni zrak, buka i promet predstavljaju velik problem na koji je potrebno posebno obratiti pažnju. Čak i malim promjenama kao što su odlazak na posao biciklom, javnim prijevozom ili hodanjem, radimo veliki korak za naš okoliš te odabiremo zdraviji način života.

Iako kretanje, posebno u prirodi, ima veliki broj pozitivnih učinaka na zdravlje, ipak je potrebno paziti se sitnih životinja s bezbolnim, no opasnim ugrizom.

Krpelji pripadaju skupini člankonožaca i paučnjaka koji za razvoj i razmnožavanje trebaju krv te su zato i prijenosnici zaraznih bolesti. U Hrvatskoj se ubodom krpelja mogu prenijeti bolesti Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis (KME), a iznimno tularemija, Q groznica, erlihioza, babezioza i određene vrste rikecioza. Krpelji se skrivaju među travom, grmljem i niskim raslinjem te su građom svojih nogu prilagođeni prihvaćanju za krzno životinja ili na odjeću ljudi, koji zatim postaju njihovi novi domaćini. Nakon što se prihvati na domaćina, krpelj hoda više sati po tijelu u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti. Zatim probada kožu desetak minuta, no to se često ne osjeća zbog tvari u njegovoj slini koje djeluje poput anestetika.

krpelj

Bolesti koje prenose krpelji javljaju se na određenim područjima koje nazivamo „prirodnim žarištima“. Krpelje zaražene virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće nalazimo u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske između Save i Drave, a krpelji zaraženi bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu mogu se naći na čitavom području grada Zagreba.

Za aktivnost krpelja neophodna je povoljna temperatura i vlažnost, stoga imaju naglašenu sezonsku aktivnost. Sezona njihove najveće brojnosti je u proljeće i rano ljeto, no česti su i u ranu jesen.

Kako bi se spriječio prelazak krpelja potrebno je pregledati se tijekom boravka u prirodi svakih dva do tri sata te obavezno ponoviti pregled nakon povratka iz prirode, osobito nakon boravka u području zaraženih krpelja. Tijekom pregledavanja tijela posebice treba pregledati rubno područje vlasišta, prepone, pazuhe te područje iza koljena i pupak.

U slučaju da ste bili u kontaktu sa zaraženim krpeljima ili imate smetnje koje bi se mogle povezati s nekim od zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti putem krpelja, slobodno se obratite stručnom osoblju Synlaba kako bi Vam, zajedno s Vašim liječnicima, mogli dati savjete koje pretrage i u koje vrijeme možete uraditi u svrhu dijagnostike ovih zaraznih bolesti.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram