Open

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Petrovaradinskoj 1 je od 07,00-15,00. Prijem pacijenata do 14,00.

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Kraljevićevoj 24 je od 07,00-16,00. Prijem pacijenata do 15,00.

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

 

 

17.12.2018. / Iz Synlaba
Jetrene pretrage

Vrijeme je blagdana, uživanja u trenucima provedenim s obitelji i prijateljima, ali i uživanja u slađoj i masnijoj hrani. Zbog toga je pravo vrijeme da se osvrnemo na najveći organ našeg abdomena – jetru i podsjetimo na važnu ulogu koju ona igra u ljudskom organizmu.

Jetra je najvažniji organ za ljudski metabolizam, često nazvana i “kemijskom tvornicom”, zbog svoje izrazito važne uloge u prerađivanju hranjivih tvari i detoksikacije organizma. Smještena je s desne strane trbušne šupljine, ispod donjih rebara. Krv koja najvećim dijelom dolazi u jetru putem vena donosi hranjive tvari poput proteina, masti, vitamina, ugljikohidrata, bilirubina, žučnih kiselina, hormona. Stanice jetre (hepatociti) dalje prerađuju ove tvari, nakon čega ih pohranjuju ili vraćaju u krvotok u obliku koji je potreban našem organizmu.

Simptomi bolesti jetre

Jetra posjeduje visoku sposobnost obnavljanja, dok je razvoj bolesti jetre relativno spor, zbog čega može funkcionirati čak i u slučajevima uznapredovalih oboljenja. Unatoč tome, zbog čestog izostanka očitih simptoma bolest nerijetko uznapreduje do visokog stadija uzrokujući nepopravljiva oštećenja ovog organa.

Neki od simptoma koji mogu ukazivati na probleme s jetrom su:

  • žutica
  • svrbež
  • promjene u boji mokraće (tamnija) i stolice (bijela)
  • osjećaj umora i slabosti
  • gubitak apetita
  • mučnina i povraćanje
  • nadutost i bol u trbuhu

 

Laboratorijske pretrage i dijagnostika

Biokemijske pretrage krvi koje daju uvid u stanje jetre se nazivaju jetrene probe. Enzimski testovi omogućuju rano otkrivanje promjena u stanicama jetre koje mogu dovesti do bolesti. Uzima se uzorak venske krvi i određuju najčešće sljedeći parametri:

 

Dijagnosticiranje bolesti jetre se prvenstveno radi na temelju fizikalnog pregleda bolesnika te laboratorijskih nalaza. Daljnje pretrage uključuju ultrazvuk kao pouzdanu i neinvazivnu dijagnostičku metodu, a ponekad se rade i kompjuterizirana tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MR).

U najčešća oboljenja jetre ubrajaju se masna jetra, hepatitis, ciroza jetre, dobroćudni i zloćudni tumori jetre, bolesti žučnog sustava, alkoholizam. Ovisno o vrsti oboljenja određuje se adekvatan daljnji pristup i liječenje bolesnika.

POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram