-->

Laboratorijske Pretrage K

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

KADMIJ 200.00 26.54 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KALCIJ 22.00 2.92 Kalcij u serumu sastoji se od dviju frakcija: ioniziranog i vezanog (citratom, bikarbonatom ili fosfatom) kalcija. Fiziološki je aktivan samo ionizirani kalcij a koncentracija mu u serumu ovisi, osim o pH krvi, o raznim čimbenicima: parathormonu (PTH) koji održava koncentraciju kalcija, kalcitoninu koji djeluje suprotno od PTH smanjujući koncentraciju kalcija, vitaminu D koji pospješuje apsorpciju kalcija u tankome crijevu, proteinima plazme koji vežu dio kalcija (pretežno serumski albumini) i koncentraciji fosfata s kojom je kalcij u recipročnom odnosu.

Ionizirani kalcij ima brojne funkcije u organizmu: regulira propusnost stijenki kapilara i staničnih membrana kao i transport kroz membrane, smanjuje neuromuskularnu podražljivost, sudjeluje u otpuštanju neurotransmitora i prijenosu živčanih impulsa, potreban je za mišićnu kontrakciju i koagulaciju krvi, sudjeluje u kontroli lučenja gušterače, štitnjače i paratireoidne žlijezde te aktivira razne enzime. Zajedno s fosfatima, kalcij je važan sastojak koštane mase.

Povišena vrijednost: Povećana koncentracija kalcija u serumu (hiperkalcemija) prati hiperparatireoidizam, hipervitaminozu D, nefritis, acidozu kod kroničnih plućnih bolesti, te policitemiju, multipli mijelom i tumore kostiju, osobito pri metastazama u kostima.

Snižena vrijednost: Smanjena koncentracija kalciju u serumu (hipokalcemija) nalazi se kod hipoparatireoidizma, rahitisa i osteomalacije, zatim kod steatoreje, celijakije i sprue (stanja koja prate teški proljevi), bubrežnih bolesti praćenih proteinurijom i kolostatskoj žutici uzrokovanoj tumorom (zbog hipoalbuminemije). Izražena hipokalcemija dovest će do mišićne tetanije.

U trudnoći su potrebe za kalcijem, fosfatima i vitaminom D povećane pa se katkada zbog toga u trudnoći pojavljuje hipokalcemija.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KALCIJ IONIZIRANI 100.00 13.27 Potrebno je biti natašte.

Za uzorkovanje na lokaciji Petrovaradinska 1, doći u labortoij do 7:40 i javiti se na prijem.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KALCIJ u 24h urinu 82.00 10.88 Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KALCITONIN 260.00 34.51 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KALIJ 22.00 2.92 Kalij je glavni unutarstanični kation. Njegova je koncentracija u eritrocitima oko 20 puta viša nego u krvnom serumu, što je razlog nemogućnosti njegova određivanja u slučajevima hemolize koja može nastati prilikom otežanog vađenja krvi. Održavanje stalne koncentracije kalija u krvi od vitalne je važnosti za organizam. Glavna mu je uloga u metabolizmu stanica i u održavanju neuromuskularne podražljivosti, a između ostalog, važan je za rad srca. Izlučivanje kalija putem bubrega važno je u održavanju ravnoteže kalija u organizmu. Za razliku od natrija za koji postoji bubrežni prag i čije izlučivanje regulira aldosteron, kalij se izlučuje nekontrolirano, odnosno posredno, djelovanjem na izlučivanje i reapsorpciju natrija. Zbog toga je organizam realno više izložen opasnosti od manjka kalija nego natrija.

Povišena vrijednost: Povišena koncentracija kalija u serumu javlja se u stanjima kada kalij prelazi iz stanica u izvanstaničnu tekućinu. To se događa kod manjka tekućine ili kada se kalij daje terapeutski, i to brže nego što se izlučuje mokraćom. Ako su bubrezi zdravi do ovoga rijetko dolazi. Koncentracija kalija u serumu povećana je često u kroničnoj bubrežnoj insuficijenciji.

Snižena vrijednost: Snižena koncentracija kalija u serumu javlja se zbog gubitka kalija uslijed jake diureze, povraćanja, proljeva ili pankreasne fistule, razrjeđenja izvanstanične tekućine, nedovoljne prehrane i naglog prijelaza kalija iz izvanstanične tekućine u stanice.

Klinička stanja do kojih dolazi do sniženja koncentracije kalija su dijabetička acidoza, terapija glukozom i fiziološkom otopinom, gastrointestinalni poremećaji, postoperativna stanja naročito nakon abdominalnih operacija, Cushingova bolest ili terapijsko davanje hormona nadbubrežne žlijezde.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KALPROTEKTIN 200.00 26.54 Uzorak: stolica. Uzorak je potrebno dostaviti u laboratorij bez odgađanja, odmah ili zamrznuti na -2 do -8, maksimalno 2 dana.

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KANDIDA 200.00 26.54 KANDIDA - antitijela IgA/IgG/IgM.

Cijena se odnosi na pojedinačno antitijelo.

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KARBAMAZEPIN 290.00 38.49 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KARDIOLIPINSKA AT 180.00 23.89 IgG, IgM, IgA
KARIOGRAM 3500.00 464.53 Kariogramska analiza
Dolazak u laboratorij ponedjeljak ili utorak do 11.00 sati. Preporuka natašte!
Vrijeme izdavanja nalaza: 3 - 4 tjedna
KATEKOLAMINI (Adrenalin, Noradrenalin, Dopamin) 390.00 51.76 Katekolamini - adrenalin, noradrenalin i dopamin
Cijena se odnosi na paket, odnosno sva tri.

NAPOMENA: Cijena za pojedinačne pretage je ista, 390,00 kn po pretrazi.

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KATEKOLAMINI u 24h urinu 390.00 51.76 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KILLER CELL GENOTIPIZACIJA 1800.00 238.90 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KLAMIDIJA (PCR) 350.00 46.45 Chlamydia trachomatis je mala bakterija i najčešći uzročnik spolno prenosivih bolesti.

- mala bakterija
- najčešći uzročnik spolno prenosivih bolesti
- može se naći na sluznici spolno mokraćnog sustava žena i muškaraca svih dobi
- nešto češće prisutna kod mladih spolno aktivnih žena
- prenosi se vaginalnim, analnim ali i oralnim putem
- simptomi se teže prepoznaju, ali - lako se liječi
- dijagnostika se radi brzim molekularnim metodama (PCR-DNA test)

Ako se ne liječi mogu nastati zdravstvene posljedice. Jedna od ozbiljnih posljedica je neplodnost

Dijagnostika - brza molekularna metoda PCR-DNA test

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 radnih dana
24h urin KLIRENS KREATININA 105.00 13.94 Posudu za prikupljanje uzorka možete preuzeti u laboratoriju.

Upute za prikupljanje uzorka

Prikupljenu mokraću treba čuvati u zatamnjenoj posudi na hladnom.


Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KLONAZEPAM 690.00 91.58 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KLORIDI 22.00 2.92 Kloridni anion glavni je izvanstanični anion. S natrijevim kationom glavni je čimbenik u održavanju ravnoteže tekućine, osmotičkog tlaka i acido-bazne ravnoteže. Kao i natrij, iz cirkulacije se uklanjaju u bubregu prelazeći u glomerularni filtrat iz kojeg se pasivno reapsorbiraju. U slučaju većeg gubitka natrija i klorida znojenjem, počinje se lučiti više aldosterona čime će se izlučivati znoj manje koncentracije natrija i klorida i tako smanjiti njihov gubitak iz organizma.

Povišena vrijednost: Povišene koncentracije klorida pojavljuju se u stanjima dehidracije, dekompenziranih srčanih bolesti i u nefritisu, zatim u repiracijskoj alkalozi, hiperfunkciji nadbubrežne žlijezde (Cushingov sindrom) te kod prekomjernog davanja NaCl-a prilikom terapije hipertoničnom otopinom soli. Uglavnom, promjene koncentracije klorida u serumu prate iste promjene natrija.

Snižena vrijednost: Snižene koncentracije klorida pojavljuju se kod raznih gastrointestinalnih poremećaja praćenih proljevima i povraćanjem, zatim nekih infektivnih bolesti (osobito upale pluća), u dijabetičkoj acidozi, kod kroničnih bubrežnih bolesti, kao i u krizama kod Addisonove bolesti (hipofunkcije nadbubrežne žlijezde).

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KLORIDI u 24h urinu 82.00 10.88

Povišena vrijednost:

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KOAGULOGRAM 156.00 20.70 Sastoji se od pretraga PV, APTV i Fibrinogen

Vrijeme izdavanja nalaza:nalaz je gotov isti dan
KOBALT 210.00 27.87 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KOENZIM Q10 330.00 43.80 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KOLESTEROL 22.00 2.92 Kolesterol je neophodan za sintezu steroidnih hormona, žučnih kiselina, vitamina D i sastavni je dio staničnih membrana. U organizam ga unosimo hranom ili se sintetizira u jetri, a u manjoj količini i u drugim tkivima.

Kolesterol nije topiv u vodi te zbog toga krvotokom može putovati jedino vezan za proteine koji su u vodi topivi. Ove čestice građene od masti i proteina zovu se lipoproteini, a ovisno o omjeru masti i proteina, govorimo o HDL-kolesterolu (high density lipoprotein, lipoproteini visoke gustoće, s puno proteina) ili LDL-kolesterolu (low density lipoprotein, lipoproteini niske gustoće, s manje proteina). Koncentracija ukupnog kolesterola stoga pruža samo osnovnu sliku, koju po potrebi proširujemo na daljnje laboratorijske pretrage u procjeni metabolizma lipoproteina (HDL-kolesterol, LDL-kolesterol i trigliceridi).

Određivanjem koncentracije ukupnog kolesterola dobivamo osnovni uvid u stanje metabolizma lipoproteina, što je važno u procjeni rizika za razvoj ateroskleroze.

Povišena vrijednost: Povišena vrijednost kolesterola (hiperkolesterolemija) povećava rizik za razvoj ateroskleroze, a povezana je i sa nizom drugih bolesti kao što su hipotireoza, početna faza hepatitisa, opstruktivna žutica, nefritis i šećerna bolest.

Snižena vrijednost: Snižena vrijednost kolesterola (hipokolesterolemija) je znatno rjeđa, a javlja se kod hipertireoze, ciroze, teškog kroničnog hepatitisa, a često prati i maligne bolesti.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KOLINESTERAZA 80.00 10.62 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KOMBINIRANI PROBIR 350.00 46.45 Kombinirani probir je neinvazivni test koji se koriste u okviru prenatalne dijagnostike, a predstavlja istovremenu primjenu ultrazvučnog i biokemijskog probira, te dobi trudnice, kojom je mogu otkriti slučajevi Down sindroma, s točnošću od 85-90%.

Ultrazvučni probir izvodi se u 1. tromjesečju trudnoće, između 11. i 14. tjedna, a uključuje kontrolu nuhalnog nabora (NT) što predstavlja mjerenje debljine sloja tekućine koja se nakuplja na stražnjem dijelu vrata ploda (fetusa). Sve bebe imaju izvjesnu količinu tekućine na poleđini vrata, ali u slučajevima sindroma Down debljina ovog sloja najčešće je povećana. Ultrazvučnim pregledom mjeri se i udaljenost tjeme-trtica (CRL) i utvrđuje točna gestacijska dob, kao i eventualna višeplodna trudnoća. Ultrazvučnim probirom može se otkriti oko 70% slučajeva sindroma Down.

Biokemijski probir provodi se kad i ultrazvučni probir. Iz uzorka venske krvi trudnice mjeri se koncentracija slobodne beta-hCG podjedinice i plazmatskog proteina trudnoće (PAPP-A). Biokemijskim probirom moguće je otkriti oko 60% slučajeva sindroma Down.

Potrebno je donijeti uputnicu ispunjenu od strane liječnika i povijest uzv.

Preuzmite uputnicu
KOMPLEMENT C6 190.00 25.22 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KOMPLEMENT C7 190.00 25.22 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KOMPLETNA KRVNA SLIKA (KKS) 62.00 8.23 Kompletna krvna slika (KKS) najčešće je hematološka pretraga i najčešća laboratorijska pretraga uopće. Nalaz krvne slike ukazuje na različita bolesna stanja. Nezaobilazan je nalaz u prepoznavanju i praćenju tijeka bolesti i terapije niza hematoloških i nehematoloških bolesti. Upozorava na akutna i kronična krvarenja, postojanje anemija, leukemija, upala (akutnih ili kroničnih, bakterijskih ili virusnih).

Krv je je po svom sastavu tekućina koju čine krvne stanice suspendirane u plazmi. Krvne stanice su eritrociti (crvene krvne stanice), leukociti (bijele krvne stanice) i trombociti (krvne pločice).

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan, a ukoliko je hitno, unutar pola sata
KONTROLA STERILNOSTI 200.00 26.54 Svrha ispitivanja je dokazati ili ne dokazati prisustvo bakterijskog patogena, kvasca ili plijesni u uzorku obriska ili ispirke s radne površine i/ili aparata ili njihovih dijelova.

Pozitivan nalaz: na nalazu je navedena vrsta izoliranog mikroorganizma.

Napomena: uzorak treba uzeti na apsolutno aseptički način.

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 - 7 radnih dana
KORTIZOL u 24h urinu 200.00 26.54 Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH) a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest).

Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje, pretilost.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov za 10 dana
KORTIZOL u serumu 185.00 24.55 Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH) a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest).

Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje, pretilost.

Povišena vrijednost: Povišene vrijednosti mogu ukazivati na Cushingov sindrom, ali isto tako povišene koncentracije mogu biti prisutne i kod alkoholizma, depresije, anoreksije, prekomjerne tjelesne težine, povišene koncentracije estrogena (oralni kontraceptivi ili trudnoća) ili kod kroničnih sistemskih oboljenja.

Koncentracija kortizola povisuje se i u stresnim situacijama (hipoglikemija, operativni zahvat).

Snižena vrijednost: Smanjenje koncentracije kortizola znak je primarne (Addisonova bolest) ili sekundarne insuficijencije nadbubrežne žlijezde.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KORTIZOL u slini 360.00 47.78 Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH) a u krvi je najvećim dijelom vezan za proteine (transkortin, albumin). Glavne fiziološke funkcije kortizola su regulacija metabolizma ugljikohidrata i održavanje ravnoteže vode i elektrolita, a djeluje i imunosupresivno i protuupalno. Kortizol djeluje izravno mehanizmom negativne povratne sprege na lučenje ACTH što se koristi u procjeni funkcije i dijagnostici bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa te kod praćenja terapije (Cushingov sindrom, Addisonova bolest).

Kortizol je jedan od tipičnih hormona stresa, a na njegovu koncentraciju utječu različiti faktori kao što su dob ispitanika, doba dana, konzumiranje alkohola, kofeina, pušenje, pretilost.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov za 10 dana
KOŠTANA ALP 320.00 42.47 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KREATININ 22.00 2.92 Kreatinin se koristi kao pokazatelj bubrežne funkcije. U organizmu nastaje iz kreatina i fosfkreatina koji potječu iz mišića. Stoga je razina kreatinina u krvi proporcionalna mišićnoj masi i vrlo se malo mijenja. Kreatinin se izlučuje putem bubrega.

Određuje se u dijagnostici bubrežnih bolesti i kod procjene funkcije bubrega (klirens kreatinina). Uz ovu pretragu često se određuje i ureja.

Vrijednosti kreatinina ovise o dobi, spolu, mišićnoj masi, rasi i prehrani. Kod konstantne mišićne mase i neometanog izlučivanja urina koncentracije kreatinina u krvi također su konstantne. Međutim, koncentracija kreatinina u serumu nije dovoljno osjetljiv pokazatelj ranih bubrežnih oštećenja. Stoga normalna razina kreatinina u serumu ne isključuje postojanje oštećenja bubrežne funkcije.

Povišena vrijednost: Povećana koncentracija kreatinina u serumu pokazatelj je smanjene bubrežne funkcije kao i opstrukcije mokraćnog sustava raznog porijekla.

Snižena vrijednost: Snižena vrijednost kreatinina u krvi može se naći kod osoba s mišićnom distrofijom, niskom mišićnom masom ili starijih osoba.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
KROM 260.00 34.51 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KROMOGRANIN A 340.00 45.13 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KROMOSOMSKI SPOL (X-Y aneuploidije) 880.00 116.80 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KRPELJNI ENCEFALITIS IgG (prethodna infekcija) 220.00 29.20 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KRPELJNI ENCEFALITIS IgM 220.00 29.20 Napomena: akutna infekcija
Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KRPELJNI ENCEFALITIS -VIRUSNA RNA U KRPELJU 650.00 86.27 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
KRVNA GRUPA i Rh faktor 350.00 46.45 Vrijeme izdavanja nalaza:

- za uzorke predane do 14:00 u Kraljevićevoj 24 sata, nakon 14:00 48 sati

- za uzorke predane do 11:00 u Petrovaradinskoj i Velikoj Gorici, nalaz do 14 sati odući dan, nakon 11:00 2 radna dana.

Hitan postupak: 560,00 kn

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.