-->

Kako se Pripremiti

Prije bilo kakvog uzimanja uzorka krvi važno je obratiti pažnju na neka mala, ali važna pravila kako bi test krvi bio što vjerodostojniji.
Čimbenici kao što su post, prehrana, uzimanje lijekova, vježbanje i položaj tijela mogu utjecati na rezultate analize.
Stoga je poželjno naglasiti nekoliko jednostavnih savjeta koji su važni prije dolaska u laboratorij.

Na dnu ove stranice pronađite detaljnje upute za pojedine testove.

Post

Preporuka je da se na uzorkovanje dođe natašte, najmanje 8-12 sati. U tom razdoblju može se uzimati voda, a slatka pića, alkohol, kava i pušenje moraju biti apsolutno isključeni. Određene pretrage nije moguće provesti ako niste natašte. 

Prehrana

U danima prije dolaska u laboratorij, prehrana bi trebala biti uobičajena Treba izbjegavati nagle promjene u unosu kalorija. Prehrana treba biti uobičajena, s raznolikim unosom ugljikohidrata, proteina i masti.

Lijekovi

Brojne su studije o utjecaju lijekova na laboratorijske testove. Interferencija se može očitovati izravno ili neizravno na analitičkoj razini zbog širokog raspona pojedinačnih varijabli koje određuju apsorpciju, metabolizam i eliminaciju lijeka. O eventualnim prekidima uzimanja lijekova, isključivo se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.

 

Vježbanje

Prije uzorkovanja treba izbjegavati dugotrajan i intenzivan tjelesni napor zbog utjecaja na rezultate određenih pretraga.

Položaj tijela

U prijelazu iz ležećeg u uspravni položaj mijenja se volumen plazme, kao i koncentracije nekih analita poput kalcija, magnezija, fosfata, bilirubina, ukupnih proteina, željeza, triglicerida, kolesterola i transaminaza.

Preporučljivo je sjediti barem 15 minuta prije uzimanja uzorka kad god je to moguće.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.