Open

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Petrovaradinskoj 1 je od 07,00-15,00. Prijem pacijenata do 14,00.

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Kraljevićevoj 24 je od 07,00-16,00. Prijem pacijenata do 15,00.

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

 

 

25.03.2019. / Iz Synlaba
Karcinom grlića maternice

Karcinom grlića maternice je jedan od najčešćih zloćudnih karcinoma. Postoji dostupna preventivna dijagnostika i potrebno je naglasiti važnost redovite godišnje kontrole žena.

Kako nastaje karcinom grlića maternice?

Jedan od uzročnika karcinoma grlića maternice je humani papiloma virus (HPV). U slučaju dugotrajne infekcije grlića maternice uzrokovane HPV virusom može doći do simptoma bolesti. Mnogi ljudi su nositelji ovog virusa, a osobito mlađe i spolno aktivne žene, pri čemu dolazi do daljeg prenošenja virusa spolnim putem. U velikom broju slučajeva jasnih simptoma bolesti nema.

Rano otkrivanje karcinoma grlića maternice

Najčešći način otkrivanja ove vrste karcinoma do sada je PAPA test. Test je nazvan po grčkom znanstveniku G. N. Papanicolau koji je otkrio mogućnost detektiranja stanica karcinoma mikroskopskim putem. PAPA test predstavlja izrazito važnu metodu u otkrivanju i prevenciji karcinoma grlića maternice, a bazira se na citološkoj analizi stanica iz uzorka uzetog tijekom ginekološkog pregleda.

Osim PAPA testa danas je moguće primijeniti i tekućinsku citologiju (LBC – Liquid base citology). Radi se o posebnoj metodi pripremanja uzorka za citološko ispitivanje. Način uzimanja uzorka je isti kao i kod PAPA testa, ali se prije mikroskopske analize uzorak dodatno laboratorijski tretira s ciljem preciznije analize, pouzdanijih rezultata testiranja i konzerviranja uzorka kako bi se iz njega moglo napraviti više različitih testiranja.
Iz LBC – testa moguće je napraviti HPV test kako bi se identificirao HPV virus koji može uzrokovati ove promjene.

U slučaju da jedan od navedenih testova pokaže promjene na stanicama i prisutnost promjena koje uzrokuje HPV – virus pristupa se daljnjim dijagnostičkim metodama u svrhu njegovog dokazivanja. Ovo uključuje kolposkopiju te biopsiju u svrhu dalje patohistološke analize.

Mogućnosti prevencije i liječenja

Od izrazite preventivne važnosti je odgovorno spolno ponašanje uz korištenje adekvatne zaštite te izbjegavanje drugih faktora rizika poput pušenja cigareta. Također, dostupna je mogućnost cijepljenja protiv HPV virusa, koje pokazuje najveću stopu uspjeha ukoliko se obavi prije nego što osoba postane spolno aktivna. Uz redovne godišnje ginekološke kontrole, obavljanje PAPA testa ili LBC – testa preporučuje se i periodično testiranje na HPV virus.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram