Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

26.03.2018. / Iz Synlaba
Klamidija – tiha infekcija

Chlamydia trachomatis je čest uzročnik kronične infekcije bez simptoma (tzv. podmukla infekcija). Radi se o nepokretnom, obvezatno intracelularnom mokroorganizmu za čije razmnožavanje je potrebna stanica domaćina. Iz ovog razloga se dugo smatralo da je u pitanju virus, a ne bakterija.

Prenosi se spolnim odnosom i s rodilje na novorođenče. Chlamydia t. uzrokuje niz bolesti muškog i ženskog urogenitalnog trakta i klamidijski konjunktivitis. Preko 70% slučajeva u početnom stadiju bolesti ne izaziva nikakve znakove ni simptome bolesti (asimptomatske – podmukle – tihe infekcije). Opasnost od Chlamydia t. leži upravo u tome da je infekcija često bez simptoma, pa se otkriva prekasno – kad je već zahvatila neke od organa.

SIMPTOMI

 
Simptomi kod žena: bol u donjem dijelu trbuha, bolno i učestalo mokrenje, pojava kroničnog iscjetka, krvarenje tijekom i nakon spolnog odnosa.
Simptomi kod muškaraca: prozirni iscjedak, pečenje tijekom mokrenja, bolovi u spolovilu.

KOMPLIKACIJE

 
Komplikacije kronične klamidijske infekcije kod žena: začepljenje jajovoda, smanjena plodnost, izvanmaterična trudnoća, prijevremeni porod, prekid trudnoće, upala male zdjelice.
Komplikacije kronične klamidijske infekcije kod muškaraca: upala mokraćne cijevi, upala prostate, smanjena plodnost.

DIJAGNOZA

 
Chlamydia trachomatis se ne može vidjeti u PAPA testu.

Pravovremena i precizna dijagnostika izuzetno je važna. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO) sve spolno aktivne osobe bi se trebale testirati jednom godišnje. Prije planiranja trudnoće također je potrebno testiranje na klamidiju i sve ostale spolno prenosive bolesti.

Najbolji test u otkrivanju asimptomatskih infekcija je PCR – DNA test koji je visoko specifičan i točan (> 95%).
U Poliklinici Synlab test se može raditi iz prvog mlaza koncentriranog urina, kulture ejakulata, iz obrisaka uretre, cerviksa, vagine i konjunktive oka. Prije testiranja potrebno je biti deset dana bez antibiotika.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram