MENU

VAŽNA OBAVIJEST! PRIVREMENO SKRAĆENO RADNO VRIJEME!

15.02.2020. / Iz Synlaba
Najnovije činjenice vezane uz izbijanje koronavirusa

Što je COVID-19

2019-nCoV je novi koronavirus koji je prvi put identificiran u gradu Wuhan, provinciji Hubei, Kina u prosincu 2019. WHO je 30. siječnja 2020. proglasio epidemiju 2019-nCoV globalnom zdravstvenom opasnošću. Bolest uzrokovana koronavirusom WHO naziva COVID-19nova kratica je proizašla iz naziva “koronavirusna bolest 2019.” (eng“coronavirus disease 2019.”) 

Koji je najnoviji status?

Do 02. travnja 2020., infekcija COVID-19 potvrđena je u više od 920.000 pojedinaca i rezultirala je više od 46 000 smrtnih slučajeva. Širenje virusa izvan Kine možete provjeriti na linku https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Što je pozadina virusa?

Koronavirusi obuhvaćaju veliku obitelj virusa, od kojih je za 7 poznato da uzrokuju bolest kod ljudi. COVID-19 je vjerojatno jedan takav virus, za koji se smatra da potiče s velikih tržnica životinja i morskih plodova. Nedavni slučajevi uključuju osobe koje nisu prijavile da su bile na tržnicama životinja, što sugerira da se virus sada širi od osobe do osobe.

Kako se prenosi COVID-19?

Smatra se da se prijenos s čovjeka na čovjeka događa kapljičnim putem i inhalatorno, kao i kod drugih respiratornih patogena, uključujući gripu i rinovirus, iako ni drugi načini prijenosa nisu u potpunosti isključeni. Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Kako se COVID-19 može liječiti i spriječiti?

Trenutno nije dostupno cjepivo za COVID-19. Izbjegavanje oboljelih je glavna metoda prevencije.

Ne preporuča se specifično antivirusno liječenje za infekciju COVID-19. Zaraženi pacijenti trebaju dobiti pomoć kako bi im se ublažili simptomi. Kod teško oboljelih primarno treba podržati rad vitalnih organa.

Opće mjere prevencije virusnih respiratornih infekcija uključuju sljedeće:

  • Redovito perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, ako nije dostupan sapun i voda, može se upotrijebiti sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola više na: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf
  • Nitko ne bi trebao dirati oči, nos i usta neopranim rukama.
  • Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju .
  • Prilikom kašljanja i kihanja usta i nos treba pokriti jednokratnim rupčićem, nakon čega ga treba odložiti u smeće.
  • Predmete i površine koje oboljela osoba često dodiruje treba redovno čistiti i dezinficirati.
  • Koliko god je moguće smanjite vrijeme boravka u punim čekaonicama na način da pričekate svoj red vani na otvorenom.

Ostale informacije o virusu i preporuke kod sumnje na bolest potražite na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/koronavirus-najnoviji-podatci/ 

SYNLAB OBAVIJEST

VAŽNA OBAVIJEST! PRIVREMENO SKRAĆENO RADNO VRIJEME!

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram