Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

19.02.2019. / Iz Synlaba
Krv u stolici

Ponekad naizgled bezazleni znakovi koje nam daje naše tijelo mogu biti od velike važnosti i ukazivati na veći problem koji se krije iza njih. Jedan od takvih znakova je svakako prisustvo krvi u stolici.

Boja, količina i učestalost pojavljivanja krvi u stolici se razlikuje ovisno o vrsti uzroka i mjestu u probavnom traktu na kojem je došlo do krvarenja, pa su ovo ujedno i prvi pokazatelji ozbiljnosti situacije. U najvećem broju slučajeva povremeno se javlja mala količina svježe krvi svijetlo crvene boje koju se obično primijeti nakon brisanja toaletnim papirom i najčešće je uzrokovana manjim oštećenjem (lezijom) analnog kanala. Ipak, ukoliko se učestalo pojavljuje, čak i mala količina krvi može značiti ozbiljniji problem, pa se u tom slučaju preporučuje posjet liječniku s ciljem daljnjih pretraga i otkrivanja uzroka. Znatno ozbiljnija je pojava krvi tamno crvene boje u stolici ili pojava crne stolice, koje je vrlo važno identificirati na vrijeme i liječiti. Zbog mogućnosti okultnog krvarenja koje se ne vidi golim okom, preporučuje se obavljati redovite periodične pretrage stolice.

Uzroci i simptomi pojave krvi u stolici

Postoji više razloga zbog kojih može doći do pojave krvi u stolici od kojih su neki bezopasni dok drugi mogu upućivati na zloćudne bolesti. Najčešći uzrok su polipi debelog crijeva i hemoroidi, pri čemu se pojavljuju manje količine krvi. Ukoliko je pojava manje količine krvi popraćena oštrom boli tijekom obavljanja nužde, najvjerojatnije je u pitanju analna fisura (oštećenju sluznice analnog kanala) ili proktitis (upala sluznice završnog dijela kolona uz moguću pojavu proljeva i prisutnosti sluzi). Ipak, ovo su samo najčešći uzroci, dok postoji veliki broj potencijalnih drugih uzroka koji uključuju analnu fistulu, rektalni prolaps, divertikulitis, gastroenteritis, unutarnje krvarenje, čir ili tumor na želucu, rak rektuma/debelog crijeva, Chronovu bolest, kila/bruh, spolno prenosive bolesti i druge.

Neki od dodatnih simptoma koji se mogu pojavljivati uz krvarenje su proljev, gubitak tjelesne težine, povraćanje, vrtoglavica, bolovi u abdomenu, osjećaj nepotpunog pražnjenja pri obavljanju nužde i sl. Simptomi koji ukazuju na ozbiljnija stanja su pojava melene (ljepljive, tamno crvene krvi u stolici), anemija i poremećaji vitalnih organa.

S obzirom na veliki broj simptoma i potencijalnih uzroka pojave krvi u stolici, od iznimne je važnosti pravovremeni posjet liječniku kako bi se donijela ispravna dijagnoza i pristupilo liječenju. Potrebno je liječniku naglasiti sve eventualne dodatne simptome koje osoba primjećuje, a koji mogu jasnije ukazivati na izvor problema.

Dijagnostika i liječenje

Ljudi često odgađaju posjet liječniku čak i ako primijete krv u stolici, pripisujući je bezazlenim uzrocima. Ipak, ne treba olako ignorirati takve simptome. Stoga se u slučaju njihovog višednevnog trajanja preporučuje napraviti laboratorijske pretrage kao prvi korak u dijagnostici. Liječnik na temelju tih nalaza procjenjuje jesu li potrebne daljnje pretrage poput pregleda samog rektuma ili kolonoskopije (unutarnji pregled debelog crijeva). Pristupanje eventualnim dodatnim pretragama i liječenje ovisi o uzroku krvarenja, pa se svakom pacijentu pristupa na temelju njegove kliničke slike.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram