Open

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

Radno vrijeme mikrobiološkog laboratorija u Petrovaradinskoj 7 je do daljnjega od 07,00-16,00. Prijem pacijenata do 15,00.

08.01.2019. / Iz Synlaba
LBC – Liquid base citology (tekućinska citologija)

LBC – tekućinska citologija predstavlja jednu od metoda pripremanja uzoraka za citološka ispitivanja. Način uzimanja uzoraka je isti kao i kod konvencionalne metode PAPA testa, ali umjesto stavljanja premaza direktno pod mikroskop, uzorak se stavlja u malu posudu s tekućinom koja ima ulogu konzerviranja uzorka. Dalje se tekućina laboratorijski tretira u svrhu uklanjanja drugih elemenata poput sluzi, prije nego što se uzorak mikroskopski analizira. Ovakav pristup omogućava precizniju analizu i bolje rezultate ispitivanja. Istraživanja pokazuju kako je ova metoda dvostruko osjetljivija od konvencionalne citologije, a pritom se ne gubi njezina prediktivna vrijednost. Zbog toga je ova metoda u nekim zemljama u potpunosti zamijenila konvencionalnu citologiju za otkrivanje raka maternice i testiranje na HPV viruse.

HPV je grupa od preko 150 virusa koji se prenose fizičkim kontaktom. Radi se o vrlo čestim virusima koji se lako prenose s jedne osobe na drugu. Ljudi često nisu ni svjesni da su prijenosnici ovog virusa, jer nekad simptomi nisu vidljivi. U većini slučajeva se virus sam povuče iz tijela, ali u onim slučajevima u kojima se ne povuče može izazvati poprilične zdravstvene tegobe, uključujući i rak. Kod žena se poseban naglasak stavlja na rak vrata maternice koji je drugi po redu najčešći rak u žena. Više od 95% slučajeva oboljevanja od raka vrata maternice se povezuje s HPV virusom. Kod muškaraca HPV može, između ostalog, uzrokovati rak penisa.

Rak vrata maternice je jedan od najjednostavnijih za prevenciju, odnosno ranu dijagnozu. Postoje dva testa u tu svrhu:

  • PAPA test identificira promjene na stanicama vrata maternice, koje bi se mogle razviti u zloćudne u slučaju izostanka adekvatne terapije
  • HPV test koji identificira HPV virus koji može uzrokovati ove promjene

 

Preporučuje se redovno provođenje PAPA testa za sve žene između 21 i 65 godina, prilikom kojeg se prikuplja uzorak za dalju laboratorijsku pretragu kako bi se utvrdio izostanak abnormalnih stanica. Za žene iznad 30 godina se preporučuje kombinirani test, kojim se istovremeno radi i test na HPV viruse.

Prednosti LBC – tekućinske citologije

Poliklinika Synlab u svojoj ponudi ima LBC – tekućinsku citologiju, čija se glavna prednost u odnosu na konvencionalnu metodu sastoji u tome da je iz jednog uzorka moguće napraviti više različitih testiranja. Adekvatno uzet uzorak se može čuvati do 6 mjeseci. Prikladan je za citološku analizu, a iz njega je moguće pripremiti više uzoraka za dodatna testiranja. Tako je na primjer, u slučaju loših rezultata inicijalnog PAPA testa, iz istog uzorka moguće napraviti dodatno testiranje kako bi se utvrdio uzrok takvih rezultata. Osim toga, uzorak pripremljen LBC metodom omogućuje veću vidljivost citoplazmičkih detalja uz jasniju pozadinu, čime se smanjuje šansa da će stanice epitela ostati nezapažene te se posljedično poboljšava evaluacija i detekcija abnormalnosti.

Iskoristite prednosti LBC metode i testirajte se na vrijeme! Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih uz tekućinsku citologiju, obratite nam se s povjerenjem.

 

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram