Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

Novo radno vrijeme Kraljevićeva 24 i Mikrobiologija Petrovaradinska 7!

26.08.2019. / Iz Synlaba
Ljetne crijevne infekcije

Probavne tegobe uzrokovane crijevnim infekcijama najčešće su bolesti ljetnog perioda i osim što su neugodne, mogu biti i opasne. Poznavanje glavnih obilježja najčešćih uzročnika te striktno pridržavanje pravila osobne higijene i higijene prehrane nužno je za izbjegavanje zaraze i nesmetano uživanje u zasluženom ljetnom odmoru.

Uzročnici i simptomi

Crijevne zarazne bolesti se prenose fekalno-oralnim putem: uzročnici se nalaze u stolici, a u organizam ulaze kroz usta. Do crijevnih infekcija ljeti ponajviše dovode bakterijski uzročnici (Salmonella, Shigella, Campylobacter, enteropatogena E.Coli, i dr.), ali mogu biti i posljedica virusnih skupina uzročnika (enterovirusi, noro, rota i adeno virusi) te u manjem broju slučajeva parazita (protozoi i helminiti). Osim navedenih, probavne tegobe u ljetnim mjesecima mogu biti povezane s bolestima karakterističnih za ljeto i učestala putovanja u tom periodu: proljevi putnika (putnička dijareja) i kinetoze (bolesti kretanja).

Visoke ljetne temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika u hrani,a neke vrste hrane iznimno su prikladne za njihovo širenje: meso (osobito perad i mljeveno meso) i mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, kremasti kolači i druga jela koja sadrže nedovoljno termički obrađena jaja (šlag, sladoled, majoneza), i nedovoljno temeljito oprano voće i povrće. Konzumiranje takve hrane, dodirivanje hrane neopranim rukama, ili njezino neprikladno čuvanje (izvan hladnjaka) znatno povećavaju rizik od zaraze.

Najčešći simptomi ljetnih crijevnih infekcija su mučnina, bolovi i grčevi u trbuhu, povraćanje, proljev, glavobolja i povišena tjelesna temperatura. Ovi simptomi mogu uzrokovati zabrinutost zbog svoje vrste i intenziteta, međutim većina njih spontano prođe u roku od maksimalno 2 tjedna, a obično unutar par dana.

Liječenje i prevencija

U liječenju zaraznih proljeva, povraćanja i povišene temperature ključno je spriječiti dehidraciju, odnosno gubitak tekućine i minerala iz organizma. Uz to, savjetuje se lagana prehrana i izbjegavanje antibiotika, osim u slučaju kada su neophodni (kod specifičnih bakterijskih uzročnika).

Kako bi se spriječila pojava crijevnih zaraznih bolesti, savjetuje se:

  • redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom
  • zadovoljavajuća termička obrada hrane
  • detaljno pranje voća i povrća
  • pravilno čuvanje i konzumiranje pripremljene hrane u roku od dva sata
  • izbjegavanje čuvanja hrane na sobnoj temperaturi i podgrijavanje
  • izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka
  • izbjegavanje vode nepoznatog porijekla
POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram