Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN TEST !!

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

 

27.06.2018. / Iz Synlaba
LJETO – povećan rizik SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI

Praznici i godišnji odmori su vrijeme kada uživamo i obično se prepuštamo brojnim ljetnim avanturama. U tim ljetnim mjesecima skloniji smo i opuštenijem spolnom ponašanju, prilikom kojeg i žena i muškarac razmjerno često “pokupe“ spolno prenosivu infekciju.

Ljeto, boravak na moru, prvi samostani izlasci adolescenata, oduvijek su bili sinonim za prva zaljubljivanja, pa i prve spolne odnose. Međutim, treba imati na umu da spolni odnos s nepoznatim partnerom ili odnosi s više partnera predstavljaju veliki rizik za spolno prenosive infekcije.
Toplina, vlaga i sunce utječu na cijelu kožu, a posebno na kožu i sluznicu intimnog područja. Zbog takvih klimatskih prilika češće nastaju ozljede odnosno crvenilo, upala i stvaranje ranica, koji su pak idealna mjesta za „ulazak“ i razvoj gljiva, bakterija i virusa.

Spolno prenosive bolesti mogu ostaviti trajne i neželjene posljedice na žensko i muško zdravlje, a osobito su opasne infekcije klamidijom i humanim papiloma virusom (HPV), koje su često dugo neprepoznate, odnosno nemaju nikakvih simptoma.

Genitalni herpes (HSV1/2) uzrokuje promjene u genitalnom području; započinje žarenjem,a zatim nastaju sitni mjehurići koji pucaju te se stvaraju bolne ranice koje prolaze tijekom 20 dana. HSV ostaje trajno u tijelu.

Trichomonas vaginalis je parazit koji može uzrokovati obilan pjenasti zelenkastožuti iscjedak.

Candida albicans je sastavni dio fiziološke flore rodnice, a kada se namnoži u velikom broju izaziva sirasti iscjedak i jaki svbež uz izrazito crvenilo.

Mikoplazma i ureaplazma su nespecifične bakterije, a najčešće se javljaju kao urogenitalne infekcije (mokraćne cijevi, rodnice ili vrata maternice). Upalu mogu uzrokovati kod oba spola.

Nespecifični uretritis je upala mokraćne cijevi uzrokovana bakterijama. Uzrokuje iscjedak iz spolovila.

Cistitis – ljeti su posebno česte urinarne infekcije, odnosno upale mokraćnog mjehura, koje se zovu cistitis. Najčešće je razlog predugi boravak u vodi, hladna voda ili pothlađivanje u mokrom kupaćem kostimu, što pridonosi padu općeg imuniteta organizma i imuniteta stanica mokraćnog sustava.

Najbolji test u otkrivanju asimptomatskih infekcija je PCR – DNA test koji je visoko specifičan i točan. U Poliklinici Synlab test se može raditi iz prvog mlaza koncentriranog urina, kulture ejakulata, iz obrisaka uretre, cerviksa, vagine i konjunktive oka. Za bilo koje testiranje potrebno je biti deset dana bez antibiotika.

Synlab Hrvatska Vam u svojoj praksi nudi analize ovih testova kao individualnu uslugu o zdravlju, jer želimo najbolje za Vas i Vašu obitelj!

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram