-->

Laboratorijske Pretrage N

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

NAGALAZA 930.00 123.43 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
NATRIJ 22.00 2.92 Natrij je glavni kation izvanstaničnog prostora. O njegovoj koncentraciji ovisi ravnoteža tekućine i održavanje osmotičkog tlaka. Reapsorpciju natrija pospješuje hormon aldosteron iz kore nabubrežne žlijezde. Reapsorpcija natrija u distalnim tubulima i njegova zamjena za ione vodika i kalija dio su važnog mehanizma u održavanju acido-bazne ravnoteže.

Povišena vrijednost: Povišene koncentracije natrija u serumu javljaju se kod pojačanog rada nadbubrežne žlijezde (Cushingov sindrom), pretjerani gubitak tekućine i posljedične hemokoncentracije zbog gubitka vode, nekontrolirana terapija hipertoničnom otopinom NaCl, nakon terapije inzulinom u dijabetičkoj komi zbog naglog smanjenja koncentracije glukoze u krvi te u nekim ozljedama mozga.

Snižena vrijednost: Snižene koncentracije natrija u serumu javljaju se kod različitih gastrointestinalnih poremećaja, jake diureze, hipofunkcije nadbubrežne žlijezde (Addisonova bolest), bubrežnih bolesti (kronični glomerulonefritis), stanja praćenih jakim znojenjem te infektivnih bolesti (pneumonija).

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
NEOBONA (NIPT TEST) 3500.00 464.53 neoBona test je nova generacija neinvazivnog prenatalnog testa (NIPT) koji se temelji na ispitivanju oba lanca izvanstanične fetalne DNK iz majčinog krvotoka, što omogućuje precizniji probir stanja kromosoma s većom osjetljivošću i specifičnošću.

Testiranje se provodi od 10-og tjedna trudnoće (10+0) u slučajevima jednoplodne i blizanačke trudnoće, IVF trudnoće (i kod doniranog jajašca) i sindroma nestajućeg blizanca.

Neinvazivan je prenatalni test nove generacije koji omogućuje vrlo pouzdane rezultate probira za:

- najčešće abnormalnosti u kromosomima1 (21, 18 i 13)
- abnormalnosti u spolnim kromosomima i spolu fetusa.

Molimo Vas da u laboratorij ponesete ultrazvučni nalaz i popunjeni obrazac za neoBona testiranje.
Obrazac možete popuniti same ili ga može popuniti Vaš ginekolog.

Ovdje preuzmite obrazac.
NEOBONA GENOMEWIDE (NIPT TEST) 3750.00 497.71 NOVA neoBona® GenomeWide omogućuje najsveobuhvatniji pregled genoma fetusa analizom svih 23 parova kromosoma kako bi se probirom obuhvatile i druge rijetke abnormalnosti kromosoma određivanjem prisustva:

- Trisomija 21, 18, 13
- Spol fetusa
- Abnormalnosti u spolnim kromosomima
- Abnormalnosti u preostalim autosomima (nespolnim kromosomima)
- parcijalnih delecija i udvostručenja, varijacija u broju kopija veličine ≥ 7 Mb na svim autosomima.

Te abnormalnosti mogu biti klinički značajne jer su povezane sa spontanim pobačajima, različitim strukturnim promjenama, fetalnim anomalijama i zaostalim razvojem i/ili rastom fetusa.

Molimo Vas da u laboratorij ponesete ultrazvučni nalaz i popunjeni obrazac za neoBona testiranje. Obrazac možete popuniti same ili ga može popuniti Vaš ginekolog.

Ovdje preuzmite obrazac
NEOPTERIN 990.00 131.40 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
NIKAL 280.00 37.16 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
NORMETANEFRINI u 24h urinu 390.00 51.76 Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
NSE 155.00 20.57 Neuron specifična enolaza (NSE) je glikolitički enzim prisutan u neuronima i neuroendokrinim stanicama živčanog sustava, ali i u eritrocitima i trombocitima, pa je važno da prilikom vađenja krvi ne dođe do hemolize i da se krv centrifugira unutar 1 sata od vađenja krvi, jer u protivnom može doći do rezultata s povećanim vrijednostima NSE.

NSE se koristi kao tumorski biljeg u praćenju karcinoma pluća malih stanica (SCLC) gdje njegove vrijednosti nakon terapije dobro koreliraju s kliničkim stadijem bolesti. NSE je također značajan i kod praćenja neuroblastoma i seminoma.

Povišena vrijednost: NSE je povišen u bolesnika s neuroendokrinim tumorima poput karcinoma pluća malih stanica i neuroblastoma, kao i kod seminoma, gdje je njegova primjena klinički najznačajnija. NSE je povišen i kod feokromocitoma, medularnog karcinoma štitnjače, endokrinih tumora gušterače, te kod melanoma.

Preporuka je određivati NSE u bolesnika s karcinomom pluća i to pri diferenciranju između SCLC-a i ostalih histoloških tipova karcinoma pluća, otkrivanju recidiva i praćenju uspješnosti terapije.

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
NUKLEAR MATRIX PROTEIN (NMP 22) 370.00 49.11 Uzorak: urin u posebnom spremniku

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana
NUTRIHEALTH 2400.00 318.53 Pomoću napredne nutrigenske analize moguće je isplanirati personaliziranu prehranu koja se temlji na potrebama svake osobe.

Važno je razlikovati nutrigenske testove i testove intolerancije na hranu. Cilj nutrigenske analize je utvrđivanje najprikladnije prehrane kako bi osoba ostvarila optimalno zdravstveno stanje i spriječila bolest.

Vrijeme izdavanja nalaza: 4 tjedna

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.