-->

Bolesti prostate i PSA

BHP, Prostatitis i Rak prostate

BHP je hormonski uvjetovano povećanje prostate. Tijekom starenja prostata se obično poveća od svog prvobitnog oblika u mladosti. BHP se, između ostalog, manifestira učestalim mokrenjem te ostalim različitim tegobama mokrenja. BHP i rak prostate mogu uzrokovati slične probleme kod starijih muškaraca te su njihovi uzroci još uvijek nepoznati.

Prostatitis se može pojaviti od muške spolne zrelosti do starosti. Akutni prostatitis manifestira se visokom temperaturom, peckanjem, bolnim mokrenjem, ponekad i nemogućnošću mokrenja te se liječi antibioticima. 

Rak prostate je zloćudni tumor koji potječe od stanica prostate. Tumor najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tijekom tog vremena, tumor stvara minimalne ili nikakve simptome.

Često se kao prva pojava koja izaziva zabrinutost pojavi povišena vrijednost PSA (prostata specifični antigen) u krvi ili tvrda kvržica u prostati tijekom pregleda. PSA je tumorski marker specifičan za prostatu te se koristi u ranom probiru, postavljanju dijagnoze i praćenju terapije karcinoma prostate. Međutim, povišene vrijednosti PSA mogu se javiti i kod drugih stanja kao što su prostatitis, BHP i akutna retencija urina.

Samo određivanje tumorskog biljega nije uvijek dovoljno za postavljanje dijagnoze jer se može dogoditi da tumorski biljeg nije uvijek povišen kod prisustva malignog tumora, a niti povišena vrijednost ne mora značiti da je riječ o malignitetu. Određivanje PSA važno je i za otkrivanje metastaza jer su povišene vrijednosti tada pokazatelj nepotpunog odstranjenja tumora nakon kirurškog ili medikamentnog liječenja raka prostate.

Većina muškaraca na prostatu obrati pozornost tek kada osjete smetnje s mokrenjem, no njezini redoviti pregledi bitni su za prevenciju. Digitorektalni pregled (DRE), ultrazvuk prostate i određivanje PSA zajedno poboljšavaju prevenciju raka prostate, a pri tome PSA značajno pridonosi njegovom ranom otkrivanju. 

Osim zdravih životnih navika, umjerenog unosa hrane, nepušenja te izbjegavanja štetnih utjecaja okoline kao prvih koraka u prevenciji raka prostate, korisni su godišnji DRE pregledi te mjerenje PSA što se preporučuje muškarcima iznad 50 godina. Određivanje razine PSA kao prvog pokazatelja mogućih abnormalnosti možete obaviti u poliklinici Synlab. Pretraga PSA uz redovnu godišnju kontrolu urologa pomažu u pravovremenom otkrivanju ove bolesti i značajno utječu na vjerojatnost potpunog oporavka.

S obzirom na postojanje nasljedne sklonosti za razvoj raka prostate, u Poliklinici Synlab također možete napraviti i BRCA+16 gena test koji između ostalog otkriva mutacije na BRCA2 genima koje se povezuju s karcinomom prostate. Rano otkrivanje karcinoma prostate uvelike smanjuje smrtnost. Rak prostate se uglavnom razvija sporije u odnosu na mnoge druge vrste karcinoma tako da skoro 90% svih karcinoma prostate ostaju desetljećima klinički neprimjetni. S obzirom na to, stope preživljenja su izvrsne kod osoba kod kojih je ovaj karcinom dijagnosticiran u ranom stadiju.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.