-->

BRCA+16 gena

Test se obavlja pomoću uzorka krvi analizirajući ukupno 18 gena povezanih s navedenim karcinomima te pruža visoko pouzdane informacije o riziku za dobivanje ovih tipova karcinoma.

Nasljedna sklonost za karcinom dojke, jajnika i endometrija (BRCA+16 geni test)

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena, s više od 1.600.000 novih slučajeva koji se dijagnosticiraju svake godine diljem svijeta. Otprilike jedna od 8 žena tijekom života oboli od karcinoma dojke, od čega je 5-10% slučajeva nasljedno.

Karcinom jajnika često se otkriva tek kada je već znatno uznapredovao za uspješno liječenje. Svake godine dijagnosticira se više od 230.000 novih slučajeva, od čega je oko 20% nasljedno.

Posljednji karcinom dojke i jajnika često se povezuju s mutacijama na genima BRCA1 i BRCA2, dok se mutacije na genima BRCA2 povezuju s karcinomom prostate. Radi se o genima koji smanjuju mogućnost razvoja tumora i koji su uključeni u očuvanje DNK.

Međutim, procjenjuje se da je samo oko 25% posljednjih slučajeva karcinoma dojke i jajnika posljedica mutacije genima BRCA1 i BRCA2. Zbog toga test gena BRCA+16 uključuje i druge gene koji su povezani s ovim ali i drugim tipovima karcinoma.

S druge strane, oko 50% žena s mutacijama genima BRCA1 i BRCA2 nemaju obiteljsku povijest ovih vrsta karcinoma te su stoga izloženi povećanom riziku od njihova razvoja.

 

 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.