-->

Depresija i burnout sindrom

Depresija i "burnout" složena su psihička stanja koja su često nevidljiva ili ih je teško prepoznati.

Otprilike 280 milijuna ljudi u svijetu ima depresiju, a uz suvremene pritiske posla i života, 77% zaposlenika doživjelo je "burnout".

Ovo nisu samo brojevi - to su vaši prijatelji, obitelj, kolege i susjedi. Ta se stanja često skrivaju iza veselih osmijeha, velike radne etike ili snažne osobnosti.

Što je depresija?

Depresija (veliki depresivni poremećaj) je česta i ozbiljna medicinska bolest koja negativno utječe na osjećaje, način na koji razmišljate i kako se ponašate. Na sreću, također se može liječiti.

Depresija uzrokuje osjećaje tuge i/ili gubitak interesa za aktivnosti u kojima ste nekoć uživali. Može dovesti do niza emocionalnih i fizičkih problema i može smanjiti vašu sposobnost funkcioniranja na poslu i kod kuće.

Depresija se javlja u mnogim oblicima - veliki depresivni poremećaj, sezonski afektivni poremećaj, postporođajna depresija, trajni depresivni poremećaj, atipična depresija i više.

Što je sindrom burnout?

"Burnout" je stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovano prekomjernim i dugotrajnim stresom pri čemu se osjećate preopterećeno, emocionalno iscrpljenio i nesposobno zadovoljiti stalne zahtjeve.

"Burnout" smanjuje produktivnost i crpi vašu energiju, zbog čega se osjećate sve bespomoćnije, 
beznadno, cinično i ogorčeno.

Prepoznavanje znakova i simptoma depresije i sindroma burnout

Znakovi depresije i izgaranja mogu biti suptilni. To može otežati njihovo prepoznavanje, posebno nama samima.

  • Stalna tuga ili beznađe,
  • Gubitak interesa ili zadovoljstva u aktivnostima u kojima ste prije uživali,
  • Promjene u apetitu ili tjelesnoj težini,
  • Poteškoće sa spavanjem ili previše spavanja,
  • Umor ili gubitak energije,
  • Poteškoće s koncentracijom ili donošenjem odluka,
  • Misli o smrti ili samoubojstvu,
  • Promjene u ponašanju, poput povlačenja iz društvenih aktivnosti ili povećane razdražljivosti.

Zašto se testirati

Ako ste zabrinuti da se vi ili netko koga poznajete možda borite s depresijom ili burnout-om, važno je posavjetovati se sa vašim liječnikom te možete obaviti sljedeće laboratorijske pretrage. 

Preporučene pretrage su vitamin D, testosteron, DHEA-s, kortizol.

Testiranje može pomoći u potvrdi dijagnoze i isključivanju drugih mogućih stanja. Također može pomoći u prepoznavanju temeljnih uzroka stanja, koji mogu biti važni za liječenje. Ukoliko se suočavate s depresijom ili imate simptome burnout-a, slobodno se obratite Poliklinici Binova s rezultatima nalaza. Tu smo da vam pomognemo!

Laboratorij SYNLAB nudi laboratorijske pretrage koje mogu pomoći u postavljanju dijagnoze depresije i sindroma burnout.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.