Dijabetes ili šećerna bolest se s pravom smatra epidemijom modernog društva zvanom i ''tihi ubojica''.
Glavnim uzročnikom nastanka dijabetesa smatraju se promjene u načinu života, poput prevelikog unosa nezdrave hrane u kombinaciji sa smanjenjem tjelesne aktivnosti. Simptomi dijabetesa se, ovisno o njegovom tipu, nerijetko pogrešno tumače kao znakovi starenja. Iz ovog razloga može proći dosta vremena prije nego što osoba shvati da boluje od ove bolesti.
Dijabetes u brojkama
- Dijabetes je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, najčešće među prvih 10.
- Svaka 11 osoba u svijetu ima dijabetes, što je više od 400 milijuna ljudi, dok od ove bolesti umire oko 4 milijuna ljudi godišnje.
- Najugroženije su osobe starije od 40 godina, a više od 50% oboljelih je mlađe od 60 godina.
- Očekuje se da će do 2030. godine broj oboljelih biti veći od 500 milijuna.
- U Republici Hrvatskoj od dijabetesa boluje više od 300.000 ljudi, od kojih preko 2.000 umire godišnje.
Tipovi dijabetesa
Dijabetes je bolest koju karakterizira nedostatak inzulina u tijelu, odnosno nemogućnost tijela da reagira na inzulin. Rezultat toga je povišena razina glukoze u krvi. Glukozu u tijelo unosimo prehranom i ona predstavlja vrlo važan izvor energije, neophodan za pravilno funkcioniranje stanica. Međutim, povišena razina glukoze u krvi dugoročno dovodi do niza oštećenja i zdravstvenih problema. Razinu glukoze u krvi reguliraju inzulin i glukagon kao hormoni gušterače, zajedno s hormonom rasta koji je hormon hipofize.
Postoje tri tipa dijabetesa: dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 i gestacijski dijabetes koji nastaje u trudnoći.
Dijabetes tipa 1 nije moguće spriječiti. On nastaje kao rezultat poremećaja pri kojem imunološki sustav osobe napada i uništava stanice gušterače koje stvaraju inzulin. Iako se može pojaviti bilo kada, najčešće se razvija već u ranoj životnoj dobi. S obzirom na to da se manjak inzulina u tijelu brzo manifestira, simptomi ovog tipa dijabetesa lakše će navesti na dijagnozu.
Dijabetes tipa 2 se može spriječiti, a u velikom broju slučajeva i kontrolirati pravilnom prehranom. Ovo je puno češći oblik šećerne bolesti i nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, odnosno kada je smanjena sposobnost njegovog iskorištavanja u tijelu. Obično se javlja kod osoba starijih od 40 godina, a postoji i genetska predispozicija za njegov razvoj zbog čega se osobama koje u obitelji imaju slučajeve oboljelih od dijabetesa preporučuje redovno praćenje razine glukoze u krvi.
Gestacijski dijabetes je tip dijabetesa koji se prvi put javlja tijekom trudnoće. On povećava rizik od opasnosti po zdravlje i majke i djeteta, zbog čega je potreban pojačan nadzor trudnice. Osim toga, trudnice s ovim oblikom dijabetesa imaju oko 30% šanse razviti jedan od druga dva tipa dijabetesa nakon poroda, zbog čega im je potrebna kasnija redovna kontrola razine glukoze u krvi.
Simptomi
Šećerna bolest može uzrokovati sljedeće simptome:
- pojačana žeđ i glad
- često mokrenje
- umor
- zamagljen vid
- trnci u području šaka i stopala
- sporije zacjeljivanje rana
- kožne infekcije
Veliki naglasak se stavlja na pravovremeno postavljanje dijagnoze i tretiranje dijabetesa, jer se ovi simptomi kroz vrijeme pogoršavaju i mogu dovesti do značajno većih problema poput:
- oštećenja vida
- oštećenja bubrega
- oštećenja živaca
- većih infekcija ili gangrena nogu
- srčanog i moždanog udara
Laboratorijske pretrage
Postoji nekoliko pretraga za dijagnosticiranje i praćenje tijeka šećerne bolesti.
Osnovna pretraga koju treba napraviti za otkrivanje dijabetesa je utvrđivanje razine glukoze u krvi natašte. Dodatno se može utvrditi razina inzulina u krvi, iako snižena vrijednost inzulina ne mora nužno biti vidljiva u ranim fazama bolesti.
OGTT (oralni glukoza tolerans test) je test oralne podnošljivosti glukoze i služi za otkrivanje poremećaja u metabolizmu glukoze.
Za praćenje tijeka šećerne bolesti i uspješnosti liječenja radi se određivanje hemoglobina A1c (HbA1c), dok se za kontrolu gestacijskog dijabetesa te kao pokazatelj rizika kardiovaskularnih bolesti u dijabetičara preporučuje određivanje mikroalbuminurije.