Zdrava gušterača proizvodi organizmu potrebne kemikalije u pravilnim količinama i u pravo vrijeme, sve kako bi se hrana koju pojedemo pravilno razgradila, a hranjive tvari absorbirale u organizam
Gušterača – funkcije, bolesti i očuvanje zdravlja
Gušterača je žlijezda/organ smještena u abdomenu, točnije iza želuca, a okružena je jetrom, slezenom, mjehurom i tankim crijevom. Veličine je oko 15 cm i spužvaste strukture, a oblikom podsjeća na izduženu krušku.
Sastoji se od tri glavna dijela:
- glava – najširi dio gušterače, okružen dvanaesnikom
- tijelo – najduži dio, nalazi se ispred kralježnice
- rep – krajnji lijevi dio, nalazi se do slezene
Ako se pojave bolesti gušterače, na temelju simptoma doktor može odrediti i točnu lokaciju bolesti – lokacija npr. tumora na gušterači utječe na simptome i na proces liječenja.
Osnovne funkcije gušterače
Gušterača ima dvije osnovne funkcije:
- Endokrinu (endokrina žlijezda) – regulira nivo šećera u krvi tako što u krvotok luči hormone inzulin i glukagon.
- Egzokrinu (probavni organ)– pomaže u probavi tako da u dvanaesnik luči natrijev bikarbonat, koji neutralizira želučanu kiselinu. Uz to, luči enzime koji su potrebni za normalan rad probavnog sustava, a koji se izlučuju u želudac jednom kad hrana dođe do tog dijela probave.
Drugim riječima, zdrava gušterača proizvodi organizmu potrebne kemikalije u pravilnim količinama i u pravo vrijeme, sve kako bi se hrana koju pojedemo pravilno razgradila, a hranjive tvari absorbirale u organizam.
Upravo zbog navedenog su bolesti gušterače toliko opasne za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Osim dijabetesa, koje su najčešće bolesti gušterače i kako ih možemo na vrijeme prepoznati?
Pankreatitis – upala gušterače
Pankreatitis je upala gušterače do koje dolazi kad se probavni enzimi nagomilaju unutar gušterače i počinju je izjedati. Dolazi u dva glavna oblika.
- Akutni pankreatitis – karakteriziran je jakim bolovima u abdomenu, povraćanjem i povišenim vrijednostima gušteračnih enzima. Najčešće prolazi unutar nekoliko dana i ne ostavlja trajna oštećenja gušterače.
- Kronični pankreatitis – kao posljedica konstantnih, neizliječenih upala gušterače, ona postaje trajno oštećena te ne može više normalno funkcionirati. Najčešće je uzrokovan ovisnošću o alkoholu (oko 70% slučajeva).
Osim alkoholizma, pojavi pankreatitisa mogu doprinijeti i žučni kamenci te druga oboljenja žučnog mjehura, razne povrede gušterače, virusna infekcija ili pak bakterija Campilobacter.
Rak gušterače
Iako ne spada u česte maligne tumore (javlja se na 5 od 100 000 stanovnika), rak gušterače je izrazito agresivna i kobna bolest s visokim postotkom smrtnosti.
Pošto je simptome teško prepoznati, a bolest teško dijagnosticirati, većina oboljelih je prekasno dijagnosticirana – u trenutku kad je rak već uznapredovao, odnosno zahvatio okolne žile, zbog čega je operacija nemoguća.
Prvi simptomi uključuju gubitak težine, bolove u abdomenu (odnosno gornjem dijelu trbuha), žuticu te vrlo često i dijabetes.
Rak gušterače dijagnosticira se CT-om ili MR skeniranjem.
Kako osigurati zdravlje gušterače?
Hrana koju jedemo i stil života utječu na čitav naš organizam, pa tako i na gušteraču. Postoji nekoliko važnih smjernica kojima možemo osigurati zdravlje gušterače, a samim time i cjelokupnog organizma.
- Izbjegavanje pušenja i pretjerane konzumacije alkohola.
- Izbjegavanje masne hrane i provođenje povremenog posta (može potaknuti regeneraciju gušterače).
- Prehranu temeljiti na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, nemasnom mlijeku i orašastim plodovima.
- Redoviti pregledi i laboratorijska testiranja kojima se provjerava nivo enzima i/ili hormona koje proizvodi gušterača.
Pretrage koje su važne za zdravlje gušterače možete obaviti i u poliklinici SYNLAB. Pronađite najbližu lokaciju i posjetite nas – prethodna rezervacija nije potrebna.