-->

Hipertenzija ili povišeni krvni tlak: što ga uzrokuje i kako ga regulirati?

Visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, često se naziva "tihi ubojica" jer mnogi ljudi nisu svjesni da ga imaju. No, ignoriranje povišenog krvnog tlaka može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

U nastavku ćemo istražiti što je uopće krvni tlak, kako se mjeri, što se smatra normalnim krvnim tlakom te kako prepoznati i prevencijom kontrolirati hipertenziju.

Što je krvni tlak?

Krv se iz srca do ostalih dijelova tijela prenosi žilama, točnije arterijama, a sila kojom krv pritišće zidove arterija dok protječe kroz njih naziva se krvni tlak. Svakim otkucajem srca krv ulazi u sustav arterija i odlazi do svake stanice u tijelu. Tlak koji nastaje u trenutku otkucaja naziva se sistolički tlak (viša vrijednost). Druga važna mjerna jedinica koja se prati prilikom mjerenja tlaka je dijastolički tlak (niža vrijednost) koja označava tlak između dva otkucaja srca.

Što se smatra normalnim krvnim tlakom?

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, normalan krvni tlak je 120/80 mmHg (milimetra stupca žive). 120 se odnosi na sistolički tlak, a 80 na dijastolički. Međutim, važno je napomenuti da se prag za normalan krvni tlak može razlikovati ovisno o dobi, spolu i drugim čimbenicima, no ipak postoje neke vrijednosti koje se smatraju lošima i dugoročno potencijalno opasnima za zdravlje.

Što je hipertenzija ili povišeni krvni tlak?

Hipertenzija se javlja kada je krvni tlak u mirovanju povišen tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Povišenim krvnim tlakom smatraju se vrijednosti 140/90 mmHg.

Koji su uzroci i simptomi hipertenzije?

Uzroci hipertenzije mogu biti raznoliki, a najčešće uključuju nasljedne faktore, prekomjernu tjelesnu težinu, nezdravu prehranu, nedovoljnu tjelesnu aktivnost i stres. Vrlo je često da simptomi hipertenzije nisu primjetni godinama, pa se tako procjenjuje da čak 50% oboljelih nije svjesno da ima ovaj zdravstveni problem. Ipak, neki od simptoma koji se mogu pojaviti uključuju bol i pritisak u glavi, umor, smetenost, smetnje s vidom, mučnina, pojačano znojenje, uznemirenost, osjećaj pojačanog lupanja srca i zujanje u ušima.

Je li povišeni krvni tlak opasan?

Činjenica da mnogi nisu svjesni da boluju od hipertenzije predstavlja velik problem jer neliječena hipertenzija može biti jedan od uzroka drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Povišeni krvni tlak može biti vrlo opasan jer povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, zatajenja bubrega i drugih zdravstvenih komplikacija. Stoga je redovito praćenje krvnog tlaka, bilo kod kuće ili kod liječnika, najvažniji korak u prevenciji daljnjih komplikacija. Razlog tomu je što se povišene ili smanjene vrijednosti krvnog tlaka najčešće lako mogu regulirati promjenom životnih navika i/ili terapijom propisanom od strane liječnika, što će značajno smanjiti rizik za razvoj povezanih zdravstvenih problema.

Kako prevenirati ili regulirati povišeni krvni tlak?

Postoji nekoliko navika koje pomažu u prevenciji pojave hipertenzije, ali i njenoj regulaciji, iako bi se u svakom slučaju prvenstveno trebalo konzultirati s liječnikom koji će procijeniti vaše osobno zdravstveno stanje i dati vam individualne upute za smanjenje i daljnje praćenje krvnog tlaka. Neki od faktora koji utječu na krvni tlak su:

  • Zdrava prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim bjelančevinama i zdravim masnoćama poput maslinovog ulja te smanjenim unosom soli, prerađene hrane i zasićenih masti. Procjenjuje se da je za oko 50% slučajeva hipertenzije odgovorna upravo nepravilna prehrana.
  • Fizička aktivnost: redovita umjerena tjelovježba može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka. Oko 20% slučajeva hipertenzije uzrokovano je fizičkom neaktivnosti.
  • Održavanje zdrave tjelesne težine: prekomjerna tjelesna težina povezana je s povišenim krvnim tlakom i procjenjuje se da je uzrok za preostalih 30% slučajeva hipertenzije. Pokušajte postići zdravu tjelesnu težinu kroz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.
  • Smanjenje razine stresa: Stres može utjecati na krvni tlak. Iako je ponekad vrlo teško utjecati na razinu stresa koji proživljavamo u svakodnevici, ipak postoje neke metode koje bi konzistentnom primjenom mogle polučiti rezultate. Iskušajte tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili tehnika dubokog disanja kako biste smanjili razinu stresa i anksioznosti.
  • Izbjegavanje duhana i alkohola: pušenje i konzumacija alkohola mogu povećati rizik od hipertenzije, stoga razmislite o prestanku pušenja i minimiziranju konzumacije alkohola.

Zaključak:

Hipertenzija je zdravstveno stanje s potencijalno ozbiljnim komplikacijama, a njegovo redovito mjerenje prvi je korak u prevenciji daljnjih zdravstvenih problema. Iako hipertenzija pogađa velik broj ljudi, većina slučajeva može se kontrolirati ili spriječiti zdravim načinom života. Redoviti pregledi, zdrava prehrana, fizička aktivnost i smanjenje stresa mogu imati značajan utjecaj na regulaciju krvnog tlaka. Stoga, ne zaboravite pratiti razinu svog krvnog tlaka i razmislite o uvođenju nekih od ovih navika kako biste održali zdravlje srca i krvnih žila.

Sadržaj iz ovog bloga informativne je prirode i nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.

Pronađite najbližu SYNLAB lokaciju i posjetite nas – prethodna rezervacija nije potrebna.

 ______________

 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.