-->

Jeste li provjerili svoje zdravlje ove godine?

Pred vratima nam je nova godina, donosimo nove odluke i obećavamo sebi i drugima da ćemo više pripaziti na svoje zdravlje od iduće godine. No kako smo se o njemu brinuli ove godine? I zašto uvijek sve ostavljamo za onu iduću?

 Redovite kontrole i pregledi od ključne su važnosti za naše zdravlje. S godinama naš organizam slabi, postaje podložniji raznim stanjima koja mogu dovesti do težih bolesti, a čiji je ključ uspješnog izlječenja pravovremeno otkrivanje. Primjer toga su povećane masnoće u krvi, šećerna bolest te povećana tjelesna težina, stanja koja se najčešće javljaju s godinama, a koja dovode do moždanog udara, infarkta ili oštećenja krvnih žila. Pravovremenom dijagnozom mogu se regulirati terapijom te na taj način spriječiti njihov daljnji utjecaj na zdravlje.

Koji su to pregledi koji predstavljaju ključ zdravlja i kada biste ih trebali obaviti?

Analiza krvi i urina

Analiza krvi i urina preporuča se svima, a naročito starijima od 20 godina, barem jednom godišnje kako bi se utvrdilo opće zdravstveno stanje osobe. Spada u rutinske laboratorijske pretrage, a uz redoviti godišnji pregled ovakva se analiza vrši i kod bolesti. Redovita analiza krvi i urina je prvi i osnovni korak u brizi za svoje zdravlje.

PSA kod muškaraca

PSA, odnosno prostata specifični antigen, kontrola je koja se preporuča jednom godišnje muškarcima iznad 40 godina. Njome se mjeri količina ovog antigena, bjelančevine koju proizvodi prostata, a čije povišene razine indiciraju benigna stanja poput upale prostate ili povećanja prostate, a služe i kao tumorski markeri koji ukazuju na karcinom prostate. Ovaj se oblik karcinoma bilježi najčešće kod muškaraca starijih od 40 godina, a kako pokazuje spori napredak, važno je na vrijeme ga detektirati te spriječiti širenje na okolna tkiva.

Hormoni štitnjače kod žena

Bolesti štitnjače predstavljaju jedna od najčešćih oboljenja kod žena, i zbog toga je važno analizirati razinu hormona štitnjače barem jednom godišnje. Hipotireoza ili smanjeno lučenje hormona štitnjače, hipertireoza ili povećano lučenje; autoimune bolesti poput Hashimotovog tireoiditisa i Gravesove bolesti – sve može biti pravovremeno detektirano analizom ovih hormona.

Sistematski pregled

Sistematski pregled obuhvaća sve potrebne preglede koji će zajedno dati cjelokupnu zdravstvenu sliku. Na osnovni paket se dodaju pretrage sukladno spolu, dobi, obiteljskoj anamnezi i povijesti bolesti svake osobe. Mlađima od 40 godina preporuča se obaviti sistematski pregled barem jednom u dvije godine (i češće ako je osoba lošijeg zdravstvenog stanja), dok se starijima od 40 isto preporuča svake godine.

Počeci ozbiljnih bolesti često uopće nisu vidljivi i ne daju nikakve simptome, već se detektiraju upravo na ovim zdravstvenim pregledima. Zato nemojte čekati iduću godinu kako biste počeli brinuti o svom zdravlju – posjetite najbližu polikliniku Synlab i obavite sve potrebne pretrage!

 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.