-->

Karcinom prostate i faktori rizika

I ovog studenog obilježavamo mjesec svjesnosti o karcinomu prostate, jednom od najčešćih karcinoma kod muškaraca.

Obzirom na to da se radi o karcinomu s visokom stopom uspješnosti liječenja ukoliko se otkrije na vrijeme, navodimo nekoliko faktora rizika koji vam mogu pomoći pri procjeni i odluci na testiranje.


Starenje

Osnovni faktor rizika za razvoj karcinoma prostate je starenje. Naime, muškarci iznad 50 godina starosti imaju povećan rizik nastanka ove bolesti, a vjerojatnost obolijevanja nastavlja rasti daljim starenjem. Prema tome, svim muškarcima iznad 50 godina se preporučuje obaviti redovnu godišnju kontrolu i testiranje.

Naslijeđe 

Dokazano je postojanje nasljedne sklonosti za razvoj raka prostate, pa je tako povećan rizk za sve muškarce koji u obitelji imaju slučajeve razvoja ove bolesti. Nije nužno da će se bolest razviti samo zato što je netko u obitelji ima, ali je svakako potreban povećan oprez i redovno testiranje.

Rasa

Postoje razlike vezane uz vjerojatnost obolijevanja ovisno o rasi osobe. Tako pripadnici crne rase imaju najveću sklonost za razvoj karcinoma prostate (do 60% veća sklonost u odnosu na bijelu rasu), dok je ona kod Japanaca najmanja.

Mjesto življenja

Osobe koje žive u sjevernim krajevima i koje su manje izložene sunčevoj svjetlosti, imaju veću vjerojatnost obolijevanja i otežanog liječenja. Manjak vitamina D ima negativan utjecaj na zdravlje općenito, pa tako i na zdravlje prostate. Uzimanje dodataka vitamina D može pomoći po tom pitanju.

Pretilost 

Ovaj faktor rizika je istovremeno vezan uz povećanu sklonost obilijevanju, kao i uz vrstu karcinoma prostate koja bi se mogla razviti. Naime, pretile osobe su sklonije razvoju agresivnih tipova karcinoma prostate.

Prehrana

Dokazano je da je karcinom prostate povezan s prehranom bogatom mastima. Izbjegavanje masti te konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima poput svježeg voća i povrća smanjuje rizik te ima pozitivan utjecaj na zdravlje općenito. Dodatno se preporučuje ispijanje zelenog čaja te redovna tjelovježba.

Štetni utjecaj iz okoline

Radno mjesto i mjesto življenja mogu utjecati na sklonost za razvoj raka prostate. Izloženost raznim kemikalijama, poput pesticida, herbicida, opasnih metala (npr. kadmij) i drugih štetnih spojeva iz okoline povećava vjerojatnost obolijevanja.

Kako se testirati?

Jedan od prvih znakova koji ukazuju na mogućnost razvoja karcinoma prostate je povišena vrijednost PSA u krvi. Osim toga, u Poliklinici Synlab možete napraviti i BRCA+16genes test kojim se mogu otkriti mutacije na BRCA2 genima, povezanim s karcinomom prostate.

Rano otkrivanje karcinoma prostate gotovo sigurno omogućava uspješno izliječenje. Stoga naglašavamo važnost svjesnosti o postojanju rizika obolijevanja te obavljanja redovnih godišnjih kontrola kako bi se bolest otkrila na vrijeme.

 

Vitamin D

Bolesti prostate i PSA

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.