-->

Menopauza – sve što morate znati!

Period ulaska u menopauzu u potpunosti ovisi o genetici – žene ulaze u menopauzu s istim brojem godina kojeg su imale i njihove majke kod početka njihove menopauze.

Što je menopauza i zašto do nje dolazi?

Menopauza označava kraj fizioloških menstrualnih krvarenja kod žena. Drugim riječima, ona je gubitak reproduktivne sposobnosti žene jer jajnici gube svoje funkcije, a hormoni estrogen i progesteron su u padu.Razlog tome leži u folikulama jajnika. Svakog mjeseca ženski organizam troši ograničenu količinu folikula kako bi proizveo jajne stanice, a folikule pritom proizvode ženske spolne hormone. Gubitak „zaliha“ takvih folikula rezultira menopauzom.


U menopauzu žene najčešće ulaze između 45. – 55. godine života (hrvatski prosjek je 51.2 godine). Period ulaska u menopauzu u potpunosti ovisi o genetici – žene ulaze u menopauzu s istim brojem godina kojeg su imale i njihove majke kod početka njihove menopauze. Jedini vanjski čimbenik koji dokazano utječe na pojavu menopauze je pušenje, koje ubrzava pojavu menopauze do dvije godine.
Kako u menopauzi dolazi do gubitka hormona, javljaju se promjene u onim tkivima i organima koji su najviše pod njihovim utjecajem.

Simptomi menopauze

Menopauza najviše djeluje na urogenitalni sustav, mozak, krvožilni sustav, kožu, kosti, sluznice i mozak. Sukladno tome, javljaju se i različiti simptomi:

  • umor i pospanost
  • gubitak koncentracije
  • povećanje tjelesne težine
  • vazomotorne tegobe („valunzi“ ili napadaji vrućine)
  • smanjen libido
  • vaginalna suhoća
  • gubitak kvalitete kože i kose
  • problemi sa spavanjem
  • promjene raspoloženja

Jasno je da se zahvaljujući ovakvim simptomima smanjuje kvaliteta života žene. Nakon godine dana smanjuje se njihov intenzitet, no ponekad mogu trajati i do pet godina nakon početka menopauze.

Što su perimenopauza i postmenopauza?

Perimenopauza označava period u kojem jajnici počinju postepeno gubiti svoju funkciju, a najčešće započinje 10 godina prije početka menopauze. Zahvaljujući postepenom smanjenju broja folikula te padu razine hormona, u ovom se periodu javljaju i prvi simptomi u obliku nepravilnih ciklusa i krvarenja unutar ciklusa.


U posebnim slučajevima može doći i do preuranjene menopauze, koja se javlja prije 40. godine života. Ona se najčešće javlja kao posljedica nekih drugih zdravstvenih stanja poput autoimunih bolesti ili pak poremećaja kromosoma.


S druge strane, postmenopauza je period koji započinje najmanje godinu dana nakon zadnjeg menstrualnog krvarenja. U periodu posmenopauze još uvijek su izraženi simptomi koji se s vremenom smanjuju. Ovdje je također povećan rizik od srčanih bolesti te osteoporoze, zbog čega je važno voditi adekvatnu brigu o zdravlju.

Kako potvrditi početak menopauze?

Hipofiza svakog mjeseca povećava razinu folikustimulirajućeg hormona (FSH) u organizmu kako bi potaknula razvoj jajnih folikula i lučenje estradiola. Kako u menopauzi jajnici gube svoju funkciju, ovaj hormon ostaje trajno povišen. Laboratorijskim testiranjem možete odrediti razinu ovog hormona te utvrditi znače li vaši simptomi menopauzu ili pak neko drugo zdravstveno stanje.


Laboratorijski test FSH hormona možete obaviti i u poliklinici SYNLAB – pronađite lokaciju koja je najbliže vama i obratite nam se s povjerenjem!

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.