-->

Metode određivanja optimalnog dana parenja kuja


Optimalno vrijeme za parenje kuje počinje na dan ovulacije i traje ukupno 4 dana.

Parene kuje u navedenom periodu imaju najveći postotak koncepcije i najveći broj štenadi u leglu. Kuja koja je parena prije ili nakon navedenog perioda, može ili ne koncipirati ili imati manji broj štenadi. Najčešći uzrok neplodnosti u kuja je parenje u krivo vrijeme.


Određivanje dana ovulacije nije uvijek jednostavno. Optimalno je kombiniranje više metoda istovremeno; od metode brojanja dana od početka tjeranja, praćenja kliničkih znakova kuje, vaginalne citologije, vaginoskopije, ultrazvučne pretrage jajnika do određivanje hormonalnog statusa. Najdostupnija laboratorijska metoda je određivanje razine progesterona u serumu.

Koristeći metodu brojenja dana od početka tjeranja, kod većine kuja ovulacija nastupa između 9 i 14 dana. Ova metoda može biti izuzetno nepouzdana u ciklusima kuja u kojima ovulacija nastupi ranije (od petog dana tjeranja) odnosno nakon navedenog razdoblja (do trideset dan nakon prvog dana tjeranja). Manja odstupanja u početku ovulacije u kuja nadoknađuje se dugačkim periodom preživljavanja i jajne stanice i spermija. Zbog navedenog, preporučljivo je ovu metodu kombinirati sa određivanjem razine progesterona u serumu ili vaginalnom citologijom.

Laboratorijske nalaze je uvijek dobro usporediti sa kliničkom slikom kuje. Moguće je dobivanje različitih rezultata kada se razina progesterona u istom ciklusu određuje u različitim laboratorijima, jer dobiveni nalaz ovisi o metodi koja se koristi u pojedinom laboratoriju. Ako se ne može izbjeći izrada nalaza u dva različita laboratorija, postoje tablice uz pomoć kojih se uspoređuju rezultati dobiveni različitim metodama.

Određivanje ovulacije ovom metodom može biti pouzdano tek kada se dobije vrijednost koja ukazuje da je ovulacija počela. Niže vrijednosti progesterona koje ne rastu ukazuju da u navedenom ciklusu ne dolazi do ovulacije. Vrijedni podaci koji se mogu kombinirati sa laboratorijskim nalazima dobivaju se ultrazvučnim pregledom jajnika, pri kojem je vidljiv rast folikula i nastup ovulacije. Kod izostanka koncepcije, uputno je isključiti ostale uzroke neplodnosti kuja i mužjaka, kako bi se u slijedećem ciklusu dobilo zdravo leglo sa optimalnim brojem štenadi.

 

Koraljka Gracin dr.med.vet.univ.mag.spec.
Specijalistička veterinarska ambulanta LunimirVet
Kraljevićeva 20, Zagreb
Mob: +385 91 6069888
www.lunimirvet.vet

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.