-->

Mjesec borbe protiv raka dojke: saznajte osnovne činjenice o ovoj bolesti

Rak dojke je jedna od najčešćih malignih bolesti među ženama, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Prema statistikama, od ove bolesti svake godine u Hrvatskoj oboli između 2.500 i 3.000 žena.

Rano otkrivanje i prevencija ključni su elementi u borbi protiv raka dojke, a u nastavku možete saznati više pojedinosti o ovim temama.

Što je rak dojke?

Rak dojke je maligni tumor koji se razvija u stanicama dojke. Pri pojavi bolesti, normalne stanice dojke mijenjaju svojstva, počinju se umnožavati i rasti te uništavati zdravo tkivo. Kao i svi karcinomi, i rak dojke može se proširiti izvan dojke i metastazirati u druge dijelove tijela. Ovisno o tome iz kojih stanica dolazi i koliko je agresivan, liječenje i prognoza mogu se razlikovati.

Od raka dojke mogu oboljeti i muškarci, iako se to događa znatno rjeđe nego u žena. Procjenjuje se da se oko 1% od ukupnih slučajeva raka dojke odnosi na muškarce. Više o raku dojke kod muškaraca možete saznati na našem članku.

Što uzrokuje rak dojke?

Uzroci raka dojke nisu u potpunosti poznati. Međutim, postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati vjerojatnost njegova nastanka. Neki od tih faktora uključuju:

 • genetsku predispoziciju - mutacije u genima BRCA1 i BRCA2,
 • dob - u 45% slučajeva bolest se razvija kod žena starijih od 65 godina,
 • rani početak menstruacije i kasna menopauza,
 • prva trudnoća u starijoj dobi,
 • izlaganje određenim hormonskim terapijama,
 • izlaganje radijaciji,
 • navike poput pušenja i konzumacije alkohola
 • prehrana bogata masnoćama i šećerima.

Kako se dijagnosticira rak dojke?

Dijagnostika raka dojke često počinje samopregledom. Otkrivanje kvržice ili neke druge promjene na dojci ne mora biti razlog za paniku jer se u velikom broju slučajeva ne radi o karcinomu, ali je svakako razlog za posjetiti liječnika kako bi se otklonile sumnje. Upravo zato što je samopregled moguće raditi češće od drugih dijagnostičkih postupaka, ovo je jedna od važnih metoda koje pomažu u ranom otkrivanju bolesti. Detalje ovog postupka možete pročitati u našem blogu o metodama prevencije i samopregledu dojki.

Uz samopregled, važno je primjenjivati i druge metode dijagnostike koji uključuju preglede poput mamografije i ultrazvuka dojke. Oni su ključni u ranom otkrivanju raka dojke jer mogu identificirati tumore koji nisu vidljivi niti se mogu napipati. Upravo je zato iznimno važno odazivati se na javnozdravstvene akcije u kojima se rizične skupine poziva na redovite preglede.

Pretrage poput BRCA+16genes također su vrlo korisne za otkrivanje genetske predispozicije za obolijevanje od karcinoma dojke kod žena i muškaraca. U sklopu ove pretrage iz uzorka krvi analizira se 18 gena, temeljem čega se dobivaju visoko pouzdane informacije o riziku za razvoj karcinoma dojke, ali i jajnika, prostate i drugih karcinoma.

Koje su osnovne mjere prevencije raka dojke?

Iako se nastanak raka dojke ne može uvijek spriječiti, neke mjere mogu pridonijeti smanjenju rizika. To uključuje:

 • održavanje zdrave tjelesne težine,
 • redovitu fizičku aktivnost (barem 150 minuta umjerene tjelovježbe tjedno),
 • smanjenje konzumacije alkohola i prestanak pušenja,
 • dojenje (ako je moguće),
 • ako koristite neku vrstu hormonske terapije ili oralne kontracepcije, informirajte se o potencijalnim rizicima kod svog liječnika.

Ako se rak dojke dijagnosticira u najranijoj, lokaliziranoj fazi, rezultati liječenja su obično vrlo uspješni - relativna stopa preživljavanja u idućih 5 godina iznosi čak 99%. Iz toga vidimo kako rano otkrivanje bolesti može značajno povećati šanse za uspješno liječenje i oporavak. 

Upravo iz tog razloga koristimo Mjesec borbe protiv raka dojke kao priliku da proširimo svijest o prevenciji te važnosti samopregleda i kliničkih pregleda koji mogu spasiti život.

Sadržaj ovog bloga nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.

_____________________

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.