-->

Movember: glavni izazovi muškog zdravlja

Movember, mjesec koji prepoznajemo po muškarcima koji puštaju brkove, ključna je globalna inicijativa s fokusom na muško zdravlje.

Ovaj pokret, koji je započeo u Australiji 2003., brzo se proširio širom svijeta, postavši simbolom za podizanje svijesti o zdravstvenim izazovima s kojima se suočavaju muškarci. Glavni ciljevi Movember-a su edukacija muškaraca o važnosti skrbi o vlastitom zdravlju te poticanje na obavljanje redovitih pregleda. Ovaj mjesec stvara priliku da se potakne razgovor o značaju prevencije i podizanja svijesti o bolestima koje su često tabu tema.

Koji su glavni izazovi muškog zdravlja?

Bolesti o kojima se želi podići svijest ovom kampanjom uključuju rak prostate, pluća, debelog crijeva i testisa te poteškoće s mentalnim zdravljem, koje primarno uključuju depresiju i anksioznost. 

Rak prostate

Rak prostate je bio drugi najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, od 2020. je na prvom mjestu. U najvećem broju slučajeva pogađa muškarce starije od 40 godina. Rizik se povećava s dobi, posebice nakon 50. godine života, a povećan je i kod muškaraca s obiteljskom povijesti raka prostate. Iako pogađa velik broj muškaraca, dobra je vijest kako se rak prostate uspješno liječi u 98 % slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi. No, simptomi raka prostate mogu biti nejasni ili odsutni u ovoj fazi, zbog čega su redoviti pregledi neophodni. Movember kampanja naglašava važnost godišnjih pregleda, uključujući PSA test, koji može pomoći u ranom otkrivanju raka.

Rak pluća

Rak pluća je u Hrvatskoj također jedan od vodeći uzroka obolijevanja od raka kod muškaraca, te je uglavnom bolest starijih (oko 70% ljudi su stariji od 65 godina, a manje od 3% se javlja u osoba mlađih od 45 godina). Incidencija raka pluća snažno je povezana s pušenjem cigareta. Oko 90% slučajeva raka pluća nastane kao posljedica uporabe duhana. Rizik od raka pluća povećava dužinom vremena pušenja.i brojem konzumiranih cigareta. Prestanak pušenja i prestanak izlaganju duhanskom dimu je najvažnija mjera koja može spriječiti razvoj raka pluća. 

Kolorektalni karcinom (rak debelog crijeva)

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom je jedan od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti te dijeli 2. mjesto (sa karcinomom prostate) po učestalosti kod muškaraca. Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Upravo iz tih razloga pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kako bi što ranije otkrili ovu bolest. U hrvatskoj populaciji rak debelog crijeva ne otkriva se nažalost dovoljno rano. Prevencija, briga o zdravlju (prehrana i tjelovježba) te redoviti liječnički pregled iznimno pomažu u sprečavanju i ranom otkrivanju ove bolesti.

Rak testisa

Rak testisa najčešće pogađa muškarce u dobi od 15 do 35 godina, a najveći broj oboljelih je dobne skupine između 30 i 34 godine. Uz rano otkrivanje, stopa preživljavanja je također visoka - iznad 95 %. Zanemarivanje samopregleda može dovesti do toga da se rak proširi i na druge organe i tkiva, što potom otežava liječenje. Movember kampanja ističe važnost redovitih samopregleda, koji mogu pomoći muškarcima da primijete promjene i potraže medicinsku pomoć bez odgađanja. Samopregled testisa jednostavan je postupak koji se može obaviti za vrijeme tuširanja i trebao bi biti dio rutine svakog muškarca. Bezbolna kvržica ili otvrdnuće na testisu, koje je obično veličine zrna graška u ranoj fazi, jedan je od najčešćih simptoma raka testisa kojeg je moguće detektirati jednostavnim samopregledom.

Mentalno zdravlje muškaraca

Mentalno zdravlje je još jedno područje o kojem se nastoji podići javna svijest ovom kampanjom. Naglasak je na važnosti prepoznavanja simptoma depresije i anksioznosti, te poticanje muškaraca da otvoreno razgovaraju o svojim osjećajima te potraže profesionalnu pomoć kada je to potrebno.

Primjećivanjem ovih znakova preporučuje se razgovarati s osobom i potaknuti traženje pomoći psihologa ili drugog liječnika:

 • problemi sa spavanjem
 • neuobičajena konzumacija hrane - manje ili više nego obično
 • zanemarivanje osobne higijene
 • izbjegavanje druženja
 • ignoriranje poruka na aplikacijama i društvenim mrežama
 • veća razdražljivost nego inače
 • beznadnost, razmišljanje i razgovori o smrti i umiranju.

Prema istraživanjima, muškarci su manje skloni tražiti pomoć za mentalne zdravstvene poteškoće, što dovodi do viših stopa samoubojstava među muškarcima nego ženama.

Važnost prevencije za muško zdravlje

Prevencija je temelj za smanjenje rizika od mnogih muških bolesti. Promocija zdravog načina života, redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana, smanjenje konzumacije alkohola i prestanak pušenja su sve mjere koje Movember ističe kao ključne u prevenciji. Osim toga, razbijanje mitova i predrasuda koje sprječavaju muškarce u redovitim zdravstvenim pregledima također je neophodno. Movember teži stvaranju okruženja u kojem je zdravstvena skrb dostupna svim muškarcima, bez srama i straha od osude.

Jedan od načina detaljnog pregleda uključuje i Prošireni sistematski paket za muškarce u Synlab-u, koji uključuje 35 pretraga te pokriva zdravlje gotovo čitavog organizma:

 • osnovni sistematski laboratorijski paket,
 • hormoni štitnjače,
 • testosteron,
 • okultno krvarenje,
 • glavni tumorski biljezi (PSA, FPSA, CEA, CA 19-9)

Uvođenje zdravih životnih navika i obavljanje redovitih pregleda najbolje su stvari koje možete učiniti za vlastito zdravlje. Krenite čim prije i ne odgađajte ove male aktivnosti koje mogu spasiti život.

Pročitajte stručni članak dr. Lovorke Gregurević o laboratorijskim pretragama kod tumora s najčešćom pojavnošću kod muškaraca.

_______________________________

Izvori:

https://us.movember.com/about/prostate-cancer

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/incidencija-i-mortalitet-od-raka-u-eu-27-zemljama-za-2020-godinu/

https://www.plivazdravlje.hr/bolest-clanak/bolest/443/Rak-prostate.html

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/35604/Simptomi-i-otkrivanje-raka-testisa.html

https://us.movember.com/men-s-health/spot-the-signs

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.