-->

Movember - studeni mjesec protiv raka prostate

Svjetski dan muškaraca obilježavamo 19. studenog, a čitav je mjesec dodatno posvećen njihovom zdravlju.

Iz društvenih krugova poznat je i pokret pod nazivom Movember u sklopu kojeg muškarci diljem svijeta u studenom puštaju brkove u znak podizanja svijesti o bolestima koje pogađaju muškarce, bilo da su one fizičke ili psihičke naravi.

Ovakva su obilježavanja bitna zato što se u svijetu još uvijek nedovoljno govori o zdravstvenim problemima s kojima se muškarci susreću. Gotovo su u našoj sredini muškarci manje skloni odlasku liječniku te traženju pomoći, a više samostalnom rješavanju problema. Prema podatcima Eurostata, u Hrvatskoj čak 38% muškaraca nije bilo kod liječnika u posljednjih godinu dana, a upravo bi im o tome mogao ovisiti i – život.

Izdvajamo najopasnije bolesti koje pogađaju muškarce – rak testisa i rak prostate.

Rak testisa

Testisi su muške spolne žlijezde koje proizvode testosteron, a smješteni su u mošnji. Ovaj se oblik karcinoma javlja kod muškaraca mlađe životne dobi, odnosno najčešće pogađa dobnu skupinu između 15 i 45 godina.

Spada u brzo progresivne oblike karcinoma, pa je rano otkrivanje ključno. Na ovaj se način povećava mogućnost izlječenja od bolesti te očuvanje reproduktivne sposobnosti – ako se ranije otkrije, rak testisa je izliječen u 95% slučajeva.

Inicijalni simptom bolesti je kvržica na testisu koja može biti veličine graška (samo mali postotak oboljelih osjeća bol u početnoj fazi). Zato je važno redovito vršiti samopregled kojim će se ta kvržica detektirati.

Rak prostate

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika karcinoma i drugi najčešći uzrok smrti od karcinoma kod muškaraca. Javlja se u kasnijoj životnoj dobi (prosječna dob dijagnoze bolesti je 72 godine), a rizik od obolijevanja se povećava sa starenjem. Čimbenici koji također doprinose pojavi raka prostate su povijest bolesti u obitelji, pretilost i nezdrav način života.

Velika smrtnost od ovog oblika karcinoma je posljedica toga što se simptomi javljaju tek kasnije, kad je bolest već uznapredovala, pa se dijagnoze postavljaju prijevremeno.

Jednom kad se pojave, simptomi uključuju probleme s mokrenjem (bolove, učestalost, krv u mokraći, nepotpuno pražnjenje, slaba mlaz); bolne ejakulacije, impotenciju te bolesti u zdjelici i kralježnici.

Muškarci – briga o zdravlju

Kako bi na vrijeme spriječili daljnji razvoj ovakvih bolesti, važno ih je otkriti na vrijeme – čak i prije pojave prvih simptoma. Zato se muškarcima preporučaju redovite godišnje kontrole koje mogu signalizirati eventualne probleme sa zdravljem, a najčešće su to laboratorijske pretrage i pregledi kod urologa.

Prošireni sistematski paket za muškarce u Poliklinici Synlab uključuje 35 pretraga, a pokriva zdravlje gotovo čitavog organizma:

  • osnovni sistematski laboratorijski paket
  • hormoni štitnjače
  • testosteron
  • okultno krvarenje
  • glavni tumorski biljezi.

Paket prevencija za muškarce

Synlab Paket prevencija za muškarce uključuje pretrage:

  • osnovni sistematski paket
  • CRP (C-reaktivni protein)
  • PSA (Prostata Specifični Antigen)
  • okultno krvarenje.

Ne stavljajte zdravlje na drugo mjesto – redovite kontrole životnog su značenja!

Pronađite najbližu polikliniku SYNLABobavite sve potrebne laboratorijske pretrage.

 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.