-->

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice – Dan mimoza

U siječnju (20.1.) se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, poznatiji kao Dan mimoza, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice obilježava se od 15. do 21. siječnja 2024.

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj je zabilježeno oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Rak vrata maternice je 3. po učestalosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina prema podacima iz Registra za rak iz 2020 god, a trećina novooboljelih žena je mlađa od 50 godina. Kada govorimo o smrtnosti, u 2021. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj su umrle 122 žene (stopa 6,1/100 000), a čak je jedna trećina bila mlađa od 60 godina.

U mjesecu posvećenom zdravlju žene želimo posebno istaknuti da nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri možemo spriječiti ili otkriti u vrlo ranoj fazi cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima. Cijepljenje sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, no ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, zbog čega je potrebno provoditi redovite ginekološke preglede, što uključuje i bris vrata maternice (Papa test i HPV test).

U Hrvatskoj postoji tradicionalno probir na rak vrata maternice. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice treći je Nacionalni program, koji se provodi u Hrvatskoj od studenog 2012. godine. Glavna metoda probira je konvencionalni Papa test. Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Probirom možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo uklanjanje vrlo uspješno i bez trajnih posljedica.

Edukacija o vlastitom zdravlju, zaštita spolnog zdravlja, cijepljenje protiv HPV-a te za žene redoviti preventivni ginekološki pregled ključne su preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.