-->

Najčešći mitovi o raku dojke i istina iza njih

Listopad je Mjesec borbe protiv raka dojke, jednog od učestalijih oblika karcinoma koji najčešće pogađa žene, a u oko 1% slučajeva i muškarce.

Na ovom području već se desetljećima provodi velik broj istraživanja, zbog čega danas liječnici raspolažu s vrijednim informacijama koje omogućuju sve uspješnije ishode liječenja. Istovremeno, širenjem informacija putem društvenih mreža i interneta, mnogi mitovi o ovoj bolesti postaju sve popularniji. Ove netočne informacije mogu stati na put odgovarajućim mjerama prevencije, stoga je iznimno važno znati pravu istinu.

Upravo zato u nastavku donosimo pregled nekih od najčešćih mitova o raku dojke, kao i stvarne činjenice iza kojih stoji znanost.

Mit #1: Antiperspiranti uzrokuju rak dojke

Postoji široko rasprostranjena zabrinutost da određeni sastojci antiperspiranata, kao što su aluminijeve soli, mogu uzrokovati rak dojke.

Istina: Prema Američkom društvu za rak, trenutačno nema uvjerljivih znanstvenih dokaza koji povezuju upotrebu antiperspiranata ili dezodoransa s povećanim rizikom od raka dojke. Mnoga istraživanja su provedena na ovu temu, ali njihovi rezultati nikada nisu ustvrdili povezanost između pojave bolesti i korištenja antiperspiranta, pa možemo zaključiti kako se radi o mitu.

Mit #2: Konzumacija šećera uzrokuje rak dojke

Vjerovanje da je konzumacija šećera odgovorna za nastanak raka postaje sve popularnije.

Istina: Iako šećer u pretjeranim količinama nije dobar za naše zdravlje, ne postoje znanstveni dokazi koji ukazuju na direktnu povezanost konzumacije šećera i nastanka raka dojke. Šećer može uzrokovati pretilost, što je jedan od faktora rizika za razvoj raka dojke, ali izravna povezanost ne postoji. Ideja da konzumiranje šećera uzrokuje nastanak raka dojke i potiče rast tumora je mit koji nema znanstveno pokriće.

Naravno, za opće zdravlje uvijek je dobro pripaziti na konzumaciju šećera i nastojati ga konzumirati u umjerenim količinama iz prirodnih izvora poput voća i povrća, a čim manje iz “umjetno” zaslađenih namirnica poput slatkiša i sokova.

Mit #3: Bol u grudima je siguran znak raka dojke

Mnogi vjeruju da bol u dojci automatski znači da imaju rak.

Istina: Zanimljivo je da bol u dojci gotovo nikada nije simptom raka dojke. Štoviše, prema nekim procjenama, samo u 1% slučajeva ovo je jedan od simptoma. Simptomi raka dojke najčešće mogu uključivati pojavu kvržice, otekline, promjene na koži dojke ili bradavice, iscjedak iz dojke ili natečene limfne čvorove.

Postoji mnogo mogućih benignih uzroka boli u dojci, kao što su hormonalne promjene ili ozljede. Bol nije razlog za paniku, no ako ju kontinuirano osjećate, svakako se obratite liječniku kako biste otkrili koji je uzrok te mogli djelovati po tom pitanju.

Mit #4: Rak dojke češće pogađa žene s većim grudima

Postoji mit da su žene s većim grudima podložnije raku dojke te da žene s manjim grudima imaju manju rizik od obolijevanja.

Istina: Istraživanja su pokazala kako veličina grudi nema veze s rizikom od raka dojke. Pretilost je jedan od faktora rizika za rak dojke, a pretile žene mogu imati veće grudi, no veličina grudi sama po sebi nema nikakav utjecaj na razvoj bolesti. Bez obzira na veličinu grudi, vrlo je važno provoditi samopreglede, ali i redovito obavljati preventivne liječničke kontrole.

Mit #5: Kvržica napipana tijekom samopregleda znači da imam rak dojke

Prilikom otkrivanja kvržice tijekom samopregleda mnoge žene automatski pretpostavljaju najgore.

Istina: Ako napipate kvržicu na dojci, ne paničarite. Iako je u ovom slučaju važno konzultirati se s liječnikom kako biste otklonili sumnje, bitno je znati da velika većina kvržica nije kancerogena. Kvržica može biti znak raka dojke, ali je puno vjerojatnije da se radi o cisti, fibroadenomu ili drugoj benignoj promjeni.

Mit #6: Rak dojke pogađa samo žene srednje i starije dobi

Mnogi vjeruju da samo starije žene mogu oboljeti od ove bolesti i da zato nema potrebe za pretragama i samopregledom u ranijoj dobi. 

Istina: Iako se većina slučajeva raka dojke odnosi na žene srednje i starije dobi, u 21% slučajeva ova bolest pogađa žene mlađe od 50 godina. Rizik za nastanak raka dojke raste s godinama, iako ova bolest može pogoditi svakoga, bez obzira na dob. Upravo zato je vrlo bitno redovito provoditi samopregled i konzultirati se s liječnikom po pitanju redovnih preventivnih pregleda, koji mogu uključivati mamografiju, ali i genske testove koji ispituju rizik za rak dojke, čak i u mlađoj dobi.

Sadržaj ovog bloga nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.