-->

Povišeni kolesterol: što ga uzrokuje i kako prepoznati simptome?

U ovom blogu, istražit ćemo što uzrokuje povišen kolesterol, kako prepoznati simptome te koje vrijednosti ukazuju na ovu potencijalno ozbiljnu zdravstvenu prijetnju. Također, donosimo i nekoliko osnovnih savjeta o tome kako smanjiti povišenu razinu kolesterola. 

Što je kolesterol?

Kolesterol je vrsta lipida (masti) koja se prirodno nalazi u tijelu i igra važnu ulogu u mnogim biološkim procesima. Tijelo koristi kolesterol za izgradnju staničnih membrana, proizvodnju hormona, uključujući hormone spolnih žlijezda, proizvodnju vitamina D i stvaranje žučnih kiselina koje pomažu u probavljanju masti. Naša jetra prirodno stvara kolesterol, a dodatno ga unosimo u putem prehrane.

LDL i HDL - što su i po čemu se razlikuju?

Postoje dvije glavne vrste kolesterola koje se često spominju u kontekstu zdravlja srca:

  • LDL (Low-Density Lipoprotein) čestice: ovaj tip čestica često se naziva "lošim" kolesterolom. Razlog tome je što se LDL čestice sadrže kolesterol koji se može nakupljati na unutarnjim stijenkama krvnih žila, tvoreći plak koji s vremenom može očvrsnuti i suziti ih. To povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, jer su sužene krvne žile manje sposobne za normalan protok krvi.
  • HDL (High-Density Lipoprotein) čestice: HDL čestice nazivaju se i "dobrim" kolesterolom jer ima suprotnu ulogu od LDL-a. One pomaže ukloniti višak kolesterola iz tijela, prenoseći ga natrag u jetru, gdje se razgrađuje i izlučuje iz tijela. Povišene razine HDL kolesterola obično su povezane s nižim rizikom od srčanih bolesti. 

Što uzrokuje povišen kolesterol?

Povišeni kolesterol često je rezultat kombinacije genetskih faktora i načina života. Loše prehrambene navike, kao što su konzumiranje hrane bogate zasićenim i transmasnim kiselinama, mogu povećati razinu LDL kolesterola. Također, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i pretilost također doprinose povišenom kolesterolu. Nasljedni faktori igraju ulogu u predispoziciji pojedinaca za visok kolesterol, ali prilagodbom životnih navika može se utjecati na njegovu kontrolu.

Simptomi povišenog kolesterola

Povišeni kolesterol često ne uzrokuje vidljive simptome, zbog čega ga mnogi nazivaju "tihim ubojicom". Osobe s povišenom razinom kolesterola mogu živjeti godinama nesvjesne problema koji se razvijaju u njihovim krvnim žilama. Međutim, ako se kolesterolni plak nakuplja u krvnim žilama i ometaj protok krvi, to može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput bolesti srca i krvožilnog sustava, kao i moždanog udara.

Upravo zato je vrlo važno redovito provjeravati razinu kolesterola u krvi jer nažalost ne postoji drugi način na koji je moguće saznati postoji li ovaj potencijalni zdravstveni problem u organizmu.

Pretrage za provjeru masnoća u krvi, koje se odnose na kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol i trigliceride, moguće je obaviti u svim SYNLAB laboratorijima bez prethodne najave, a nalazi su gotovi istog dana.

Koje vrijednosti ukazuju na povišen kolesterol?

Vrlo je važno znati kako univerzalne vrijednosti koje vrijede za sve ne postoje, stoga će isključivo liječnik moći odrediti ukazuju li rezultati pretrage na povišen kolesterol ili ne. To je tako zato što je nalaze potrebno tumačiti s obzirom na individualno stanje organizma, prisutnost određenih zdravstvenih problema i faktora rizika za razvoj bolesti krvožilnog sustava.

Primjerice, jedna vrijednost bi se kod šezdesetogodišnjeg pušača sa bolesti krvožilnog sustava mogla smatrati povišenom, dok bi se kod nepušača iste dobi koji ima dobro zdravlje krvožilnog sustava ona smatrala urednom.

Kako smanjiti povišen kolesterol?

Ako znate da imate povišen kolesterol, nema mjesta panici jer postoji mnogo načina kako ga možete kontrolirati i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Neke od osnovnih smjernica su:

  • Pravilna prehrana: preporučuje se smanjenje unosa zasićenih masti iz mlijeka i mliječnih prerađevina, kao i crvenog mesa i pržene hrane te povećanje unosa voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova te ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Također, preporučuje se minimizacija konzumacije alkohola ili potpuni prestanak njegove konzumacije.
  • Tjelesna aktivnost: redovita tjelovježba pomaže u povećanju HDL kolesterola i smanjenju LDL kolesterola.
  • Održavanje zdrave tjelesne težine: pretilost se smatra faktorom rizika za povišen kolesterol i razvoj bolesti krvožilnog sustava, stoga nastojte održavati primjerenu tjelesnu težinu.
  • Prestanak pušenja: dim cigareta može smanjiti HDL kolesterol i povećati rizik od srčanih bolesti.
  • Lijekovi: u nekim slučajevima, liječnik će propisati lijekove za kontrolu razine kolesterola.

Pravilnim životnim navikama i praćenjem smjernica liječnika, razinu kolesterola je moguće održavati pod kontrolom, što će pridonijeti smanjenju rizika od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, stoga nemojte zanemarivati važnost ovog problema!

Sadržaj ovog bloga nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.