-->

Sistematski pregledi: važnost prevencije za dugoročno zdravlje

Želja za očuvanjem dobrog zdravlja je nešto što nam je svima zajedničko. Preventivne mjere (konzumacija zdrave prehrane, bavljenje fizičkom aktivnosti, nepušenje, nekonzumiranje alkohola i ostalo) su ključne, no uz njih postoji još nešto što igra veliku ulogu u prevenciji bolesti i održavanju optimalnog zdravstvenog stanja - redoviti sistematski pregledi.

Što podrazumijevaju sistematski pregledi, zašto bi ih trebalo napraviti jednom godišnje i gdje ih obaviti, neka su od pitanja na koje donosimo odgovore u nastavku!

Što su sistematski pregledi?

Sistematski pregledi su sveobuhvatne zdravstveni pregledi koje promatraju različite aspekte zdravlja i podrazumijevaju pregled “od glave do pete”. Mogu uključivati različite elemente laboratorijskih pretraga, pregleda fizičkog zdravlja, provjere vitalnih znakova, testiranja i procjene rizika od određenih bolesti. Ovi pregledi omogućuju ranu dijagnozu i liječenje potencijalnih zdravstvenih problema prije nego što postanu ozbiljni.

Zašto bi trebalo napraviti sistematski pregled svake godine?

Rana dijagnoza bolesti: Sistematski pregledi omogućuju rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema poput karcinoma, dijabetesa, visokog krvnog tlaka te bolesti srca i krvožilnog sustava. Rana dijagnoza može značajno povećati šanse za uspješno liječenje i oporavak.

Prevencija bolesti: Sistematski pregledi također pružaju priliku za procjenu rizika od određenih bolesti. Pravovremenom intervencijom moguće je spriječiti nastanak mnogih bolesti ili smanjiti njihove negativne posljedice na zdravlje.

Održavanje zdravog načina života: Redovito obavljanje pregleda potiče nas da razmišljamo o svom zdravlju te da ostanemo motivirani i angažirani u održavanju zdravih navika.

Praćenje dugoročnog zdravlja: Sistematski pregledi omogućuju praćenje zdravstvenog stanja tijekom vremena. Redovito praćenje može otkriti promjene, odnosno trendove koji bi mogli ukazivati na moguće zdravstvene probleme, što će omogućiti pravovremeno reagiranje liječnika.

Gdje obaviti sistematski pregled?

Laboratorijske sistematske pretrage mogu se obaviti u SYBLAB laboratorijima bez prethodnog naručivanja, a nalazi su spremni već istog dana. Iz ponude paketa pretraga izdvajamo Proširene sistematske pakete za žene i muškarce koji uključuju 35 različitih pretraga, pomoću kojih je moguće provjeriti zdravstveno stanje gotovo cijelog organizma.

Razlike između sistematskih pregleda za žene i muškarce

Iako su osnovni principi sistematskih pregleda isti za žene i muškarce, postoje određene razlike u specifičnim pretragama. Za razliku od muškog paketa, naš prošireni sistematski paket za žene uključuje pretrage CA 15-3 (tumorski biljeg za karcinom dojke) i CA 125 (tumorski biljeg za karcinom jajnika). Prošireni paket za muškarce provjerava razine tumorskih biljega PSA i FPSA, koji ukazuju na zdravlje prostate.

Sistematski pregledi su neizostavan alat za održavanje dugoročnog zdravlja, a rana dijagnoza, prevencija bolesti i održavanje zdravog načina života samo su neki od razloga zašto bismo ih trebali redovito obavljati.

Ne zaboravite da je briga o vlastitom zdravlju najvažniji korak prema ostvarenju kvalitetnog i sretnog života. Stoga, nemojte odgađati idući sistematski i posjetite nas čim prije!

Sadržaj ovog bloga nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.

 ______________

 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.