-->

Stres i dugoročne posljedice na zdravlje – povišena razina kortizola u krvi

Jurimo s posla na posao, trudimo se ispuniti rokove, izloženi smo ljudima i situacijama koji nam nikako ne odgovaraju. Sve to dovodi do stresa i povećane razine kortizola u krvi, stanja koje dugoročno šteti našem zdravlju i rezultira posljedicama koje mogu biti kobne.

Što je kortizol?

Kortizol ili hormon stresa naš je prirodni znak za uzbunu. Kortizol luči nadbubrežna žlijezda i u normalnim količinama u krvi on je zadužen za regulaciju krvnog tlaka i šećera u krvi, za kontrolu ciklusa sna i metabolizma, kao i za suzbijanje upala. No, kada se nađemo u opasnosti ili u stresnoj situaciji, nadbubrežna žlijezda luči povećanu količinu kortizola kako bismo dobili potrebnu energiju za bijeg od opasnosti – naime, naš organizam u tom slučaju jednako percipira opasnost i stres. Djelovanje kortizola je naše drevne pretke spašavalo od mnogih opasnosti u kojima su se svakodnevno nalazili te predatora s kojima su se suočavali, pa možemo reći da nas je njegova obrambena funkcija dovela do toga gdje smo danas.

Današnja je situacija drugačija. Ne susrećemo se često s opasnim životinjama ili smrtonosnim prijetnjama, no zato jedan drugi faktor kojeg svakodnevno doživljavamo i dalje dovodi do povećane razine kortizola u krvi. Naravno, radi se o stresu.

Utjecaj stresa na zdravlje

Kad govorimo o utjecaju stresa na zdravlje, govorimo o svakodnevnoj izloženosti ovoj modernoj pošasti. Puno pritiska na poslu, velike životne promjene, gubitak kontrole nad situacijom, prevelike odgovornosti, svi oblici diskriminacije i sumnja u sebe – ovo su neke od situacija koje stvaraju stres, odnosno koje dovode do povišene razine kortizola u krvi. A zahvaljujući povišenim razinama kortizola, naš je organizam pod dojmom da je stalno ugrožen, odnosno da se stalno nalazi u opasnosti od koje treba pobjeći. Kako to djeluje na zdravlje?

 

Kortizol je hormon koji je povezan s mnogim organima i procesima u organizmu, pa će dugotrajna izloženost stresu ostaviti i posljedice na naše zdravlje te uzrokovati druge bolesti i stanja kao što su:

  • anksioznost, depresija, problemi sa spavanjem
  • problemi s probavom, povećana tjelesna težina
  • problemi s koncentracijom i pamćenjem
  • napetost i bolovi u mišićima
  • visoki krvni tlak, srčane bolesti, infarkt.

Iz ovih je posljedica jasno zašto je važno naučiti nositi se sa stresom i stresnim situacijama. Nećemo se zavaravati – u današnjem modernom, užurbanom svijetu teško da ćemo izbjeći stresne situacije, no možemo ih učiniti što rjeđima i naučiti kako se nositi s njima. Ne postoji univerzalna formula, već će svatko pronaći ono što njemu odgovara.

Neki će si probati olakšati život sa stresom tako da, na primjer, promijene posao ili pak čitavu karijeru, drugi će potražiti savjet stručnjaka psihologa, treći će krenuti s praksama kao što su molitva, meditacija i zdrava prehrana, a nekima će najviše pomoći razgovor i zagrljaj svojih bližnjih.

Ako i vi sumnjate na povišenu razinu kortizola u krvi, laboratorijska pretraga to može potvrditi – posjetite najbližu Synlab poslovnicu!

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.