-->

Uloge vitamina i njihova važnost za organizam

Nedostatak pojedinog vitamina rezultira disbalansom u organizmu, koji dovodi do različitih oboljenja.

Vitamini su nam potrebni u umjerenim količinama – i premale i prevelike količine mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Za optimalne razine ključna je raznolika i balansirana prehrana koja uključuje i makronutrijente i mikronutrijente.


Hrana koju jedemo našem organizmu daje potrebne nutrijente koji su nam neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Dijelimo ih na dvije glavne skupine:

 • MAKRONUTRIJENTI – čine veći dio prehrane i daju našem organizmu energiju. Tu svrstavamo ugljikohidrate, masti, bjelančevine, vlakna, aminokiseline i masne kiseline.
 • MIKRONUTRIJENTI – u prehrani su nam potrebni u malim količinama, no njihova uloga u zdravlju cjelokupnog organizma je velika. U mikronutrijente se ubrajaju elementi i vitamini.

Što su točno vitamini i gdje ih nalazimo?

Vitamini su organske tvari, odnosno esencijalni nutrijenti, koje naše tijelo ne može samo sintetizirati (osim vitamina D i K), već ih moramo uzimati putem hrane. Hrana bogata vitaminima je primarno biljnog podrijetla.

Dijelimo ih u dvije skupine:

 • Vitamini topljivi u vodi – C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Brzo izlaze iz organizma i potrebno ih je svakodnevno unositi.
 • Vitamini topljivi u mastima – A, D, E i K. Duže se zadržavaju u organizmu i nakupljaju se, pa ih je potrebno umjereno unositi.

Vitamini su nam potrebni u malim količinama, no njihova je prisutnost ključna za normalno funkcioniranje organizma.

Uloge vitamina u organizmu

Dok nam makronutrijenti poput ugljikohidrata i masti daju tijelu potrebnu energiju, vitamini su ključni za procesuiranje te energije u stanicama, kao i njihov rast i diobu.
Vitamini imaju stotine uloga u organizmu, a neke od njih su:

 • zacjeljivanje rana
 • jačanje imunološkog sustava
 • jačanje kostiju
 • pretvaranje hrane u energiju
 • stvaranje kolagena
 • očuvanje vida
 • zacjeljivanje oštećenih stanica.

Vitamini i minerali se međusobno nadopunjuju te utječu jedni na druge, što znači da nedovoljan unos jednog vitamina može utjecati na razine drugih mikronutrijenata.

Kako možemo prepoznati nedostatak vitamina u organizmu?

Simptomi nedostatka vitamina

Nedostatak pojedinog vitamina rezultira disbalansom u organizmu, koji dovodi do različitih oboljenja. Rizične skupine za nedostatak vitamina su trudnice, dijabetičari, vegani, ovisnici o nikotinu, alkoholu i drogama te starije osobe.

Nedostaci vitamina manifestiraju se na razne načine.

Nedostatak vitamina A: slaba kosa i nokti, suha koža i koža sklona aknama, krvarenje desni i problemi sa zubnom caklinom, suhe oči i noćno sljepilo, umor i gubitak apetita.

Nedostatak vitamina B12: umor i iscrpljenost, razdražljivost, anemija, slabost, utrnulost, bolovi u zglobovima, plitko disanje i ubrzani rad srca.

Nedostatak vitamina C: oslabljen imunitet (sklonost prehladama), sporo zacjeljivanje rana, suha koža i kosa, usporen metabolizam (sklonost debljanju), brzo umaranje, problemi sa zubnim mesom.

Nedostatak vitamina D: bolovi u mišićima, pojačano ispadanje kose, gubitak gustoće kostiju, umor i iscrpljenost, sklonost depresivnosti, sporo zacjeljivanje rana, sklonost prehladama i gripama.

Vitamini su nam potrebni u umjerenim količinama – i premale i prevelike količine mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Za optimalne razine ključna je raznolika i balansirana prehrana koja uključuje i makronutrijente i mikronutrijente.

Ako ste primijetili neki od simptoma nedostatka vitamina ili pak samo želite provjeriti razine vitamina u svom organizmu, pronađite najbližu SYNLAB polikliniku i obavite potrebne laboratorijske analize. Obratite nam se s povjerenjem, jer zdravlje je dragocjeno!

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.