-->

Urinokultura

Urinokultura je pretraga kojom se dokazuju uzročnici infekcija urinarnog sustava.

Urinokulturu radimo kada postoje znakovi bolesti koji ukazuju na infekciju urinarnog sustava, a to mogu biti: bol i pečenje pri mokrenju, učestalo i otežano mokrenje (često male količine urina), bol u donjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa (slabinski dio).


Uzorak za urinokulturu treba biti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina, ili srednji mlaz urina nakon što je prošlo najmanje 3–4h od posljednjeg mokrenja. Preporučljivo je uz urinokulturu napraviti i sediment urina.

Da bi se izbjegla mogućnost takozvanih lažno pozitivnih nalaza urinokulture (kontaminacija urina bakterijama s kože genitalne regije ili s ruku), potrebno je pridržavati se uputa za pravilno uzimanje uzorka urina.

Sama pretraga podrazumijeva kultivaciju urina i izolaciju potencijalnog bakterijskog patogena, određivanje broja (količine) bakterije u mililitru uzorka i izrada testa osjetljivosti na antimikrobne lijekove (antibiograma). Osim navedenog određuju se i parametri upale, koji će pomoći ordinirajućem liječniku, u konzultaciji s liječnikom specijalistom mikrobiologom, o odluci da li liječiti ili ne liječiti (svaki individualni slučaj zasebno) antimikrobnim lijekom (antibiotikom).

Uzročnici infekcija urinarnog sustava su bakterije koje žive u našem debelom crijevu i koje u pojedinim situacijama (pothlađivanje, nakon seksualnog odnosa i sl.) „krenu prema gore“ (ascendentnim putem), najprije naseljavajući kanalni sustav našeg urinarnog trakta, a potom se u većini slučajeva počinje razvijati upalni proces kojeg pacijent osjeća kao, već gore navedene, smetnje.
Upalne bolesti ove vrste mogu biti: uretritis, cistitis, pijelonefritis (upala mokraćne cijevi, upala, mjehura, upala bubrega).

Cistitis: su posebno česte urinarne infekcije, odnosno upale mokraćnog mjehura. Najčešće je razlog: predugi boravak u vodi, hladna voda ili pothlađivanje u mokrom kupaćem kostimu, što pridonosi padu općeg imuniteta organizma i lokalnog imuniteta urinarnog sustava.

Uretritis: je upala mokraćne cijevi uzrokovana bakterijama. Može uzrokovati iscjedak iz spolovila.

Smetnje treba ozbiljno shvatiti, ako uz učestalo mokrenje, bolno i teško mokrenje, peckanje kod mokrenja - postoji i povišena tjelesna temperatura s tresavicom. Potrbno je napraviti urinokulturu radi sumnje na upalu bubrega i sistemsku infekciju.

Uredan nalaz gotov je unutar 24h a pozitivan nalaz za 48h.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.