-->

Važnost crijeva u cjelokupnom zdravlju organizma

Probava hrane započinje već u ustima, nastavlja se kroz jednjak i želudac, a onda dolazi u tanko i debelo crijevo, koja predstavljaju najduži dio našeg probavnog sustava.

Tanko i debelo crijevo - uloge

Probava hrane započinje već u ustima, nastavlja se kroz jednjak i želudac, a onda dolazi u tanko i debelo crijevo, koja predstavljaju najduži dio našeg probavnog sustava.

 • Tanko crijevo zaduženo je za pretvaranje hrane u tekućinu (razgradnju na elementarne čestice) kako bi hranjive tvari lakše ušle u naš krvotok. Ono ima čak 300 m površine za resorpciju hrane.
 • Debelo crijevo je zaduženo za zadnju fazu probave. Osim što se tamo vrši konačna resorpcija vode i minerala te razgradnja neprobavljive hrane, debelo crijevo zaduženo je za formiranje i ispuštanje stolice

Ipak, probava nije jedina uloga tankog i debelog crijeva. U njima je smješteno više od 60 posto imunoloških stanica koje nas neprestano štite od bolesti, pa možemo sa sigurnošću reći kako su crijeva naš najvažniji imunološki organ.

Crijevni mikrobiom

Milijuni bakterija smješteni su u našim crijevima i nazivamo ih crijevnom florom, odnosno crijevna mikrobiota. Ovo nisu opasne bakterije, već one koje pomažu u obrani organizma od bolesti.

Naime, crijevna flora stvara svojevrsni „prekrivač“ u našim crijevima i sprječava opasne tvari od ulaska u krvotok. Drugim riječima, ove će dobre bakterije zaustaviti one patogene, kao i viruse, od razvoja bolesti u organizmu.

Osim toga, crijevna mikrobiota je zadužena i za:

 • razgradnju hrane – resorpciju hranjivih tvari
 • izbacivanje štetnih tvari – bakterije „čiste“ crijeva od ostataka probave
 • proizvodnju aminokiselina i masnih kiselina – onih koje ne možemo unijeti prehranom

Ako je sustav crijevne mikrobiote narušen, naš organizam postaje podložan raznim bolestima, od onih poput Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, iritabilnog kolona te karcinoma, koje su direktno vezane uz crijeva, pa do onih koje pogađaju čitav organizam.

Što onda možete učiniti kako biste zaštitili zdravlje crijeva?

Pripazite na prehranu!

Hrana je ključ zdrave mikrobiote – konzumacija svježih namirnica koje blagotvorno djeluju na crijevnu floru znači da će ona uspješno obavljati svoje funkcije.

Namirnice koje bismo trebali unositi su:

 • svježe voće, povrće i začini – bogato mineralima, vlaknima i antioksidansima
 • hrana bogata vlaknima – heljda, chia, proso, quinoa, amarant
 • mahunarke – grah, grašak, slanutak, leća
 • orašasti plodovi – orasi, bademi

S druge strane, trebamo izbjegavati, odnosno smanjiti unos:

 • mesa i mesnih prerađevina
 • lijekova (uzimati samo one zaista nužne)
 • prerađene hrane bogate ugljikohidratima

Analizirajte crijevni mikrobiom

Suvremeni testovi poput myBIOME metagenomske analize crijevnog mikrobioma analizirat će gene svih bakterija koje se nalaze u crijevima.

Ovo znači da ćete dobiti kompletnu sliku svih bakterija koje se nalaze u vašim crijevima, kao i o ostalim organizmima poput kvasaca, parazita i gljivica.

Na temelju takvih nalaza, vaš liječnik može utvrditi eventualni disbalans u crijevnom mikrobiomu, odnosno utvrditi uzročnika bolesti s kojima se susrećete te sukladno tome preporučiti adekvatnu terapiju.

MyBiome predstavlja referentni test za analizu crijevne mikrobiote te osim što služi za razlikovanje i karakterizaciju crijevne mikroflore, on daje i informacije o tome kako probavljamo hranu koju jedemo, ali i smjernice o tome kojom bismo prehranom mogli postići ravnotežu u crijevnoj mikrobioti.

MyBIOME test dostupan je bez naručivanja u poliklinici SYNLAB!

Korisni linkovi:

O myBIOME testu engleska verzija

O myBIOME testu_SYNLAB Hrvatska 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.