-->

Okultno krvarenje i rak debelog crijeva

Naš organizam nam može otkriti puno toga – određenim signalima daje nam do znanja da je došlo do disbalansa u organizmu.

Jedan od tih signala je krv u stolici. Nju će osoba najprije zamijetiti kao malu količinu krvi na toaletnom papiru nakon defekacije, a ponekad i na samoj stolici. Ovo najčešće simbolizira leziju u blizini analnog otvora te ne predstavlja razlog za brigu. S druge strane, ona prava opasnost najčešće nam nije ni vidljiva.

Što je zapravo okultno krvarenje?

Okultno ili skriveno krvarenje označava krv u stolici koja nije vidljiva golim okom. Ono znači da na nekoj lokaciji unutar probavnog sustava dolazi do krvarenja, koje se zatim prenosi na probavljenu hranu.

Okultno krvarenje možemo prepoznati po promjeni boje stolice. Ako je ona tamnije boje, to može simbolizirati jače krvarenje i to iz gornjih dijelova gastrointestinalnog trakta, a ovakva se stolica naziva melena. Crvene primjese (u kojima ponekad i može biti vidljiva krv) znače krvarenje u donjem dijelu probavnog trakta, na primjer kod krvarenja hemoroida.

Pojava okultnog krvarenja povezana je s rakom debelog crijeva, kao i drugim bolestima gastrointestinalnog trakta.

Kako ovakvo krvarenje nije vidljivo golim okom, da bismo utvrdili njegovo postojanje potrebno je odraditi laboratorijski test stolice.

Kome se preporuča testiranje na okultno krvarenje?

Testiranje na okultno krvarenje preporuča se svima onima koji u obiteljskoj povijesti bolesti imaju zabilježen slučaj raka debelog crijeva, jednom godišnje od navršene četrdesete godine života. Ostalima se testiranje preporuča jednom godišnje nakon navršene pedesete godine.

Pozitivan nalaz testiranja može indicirati na:

  • ulcerozni kolitis
  • rak debelog crijeva
  • krvarenje čira na želucu ili
  • tumor u probavnom traktu.

Krvarenje može nastati u bilo kojem dijelu gastrointestinalnog trakta, od usta do anusa. Neka krvarenja u gastrointestinalnom traktu mogu biti izazvana povećanom konzumacijom alkohola, kao i nekim lijekovima (te se stoga preporuča prestanak uzimanja takvih lijekova najmanje dva dana prije testiranja stolice).

U slučaju pozitivnog nalaza, pacijenti se upućuju na daljnje pretrage, najčešće kolonoskopiju. Njima se može determinirati točan uzrok okultnog krvarenja te sukladno tome odrediti liječenje.

Rak debelog crijeva

Nakon raka dojke i raka pluća, rak debelog crijeva je najzastupljeniji oblik ove bolesti u Hrvatskoj. Godišnje od njega oboli oko 3600 osoba, sa smrtnim ishodom za njih 2100. Razlog visoke stope smrtnosti (po kojoj je Hrvatska druga u Europi) je ta da ova bolest ne daje nikakve očite simptome sve dok nije prekasno, odnosno dok rak nije uznapredovao i zahvatio šire područje.

Jedan od rijetkih simptoma koje nam može davati od samog početka jest okultno krvarenje.

Za prevenciju raka debelog crijeva potrebna je pravovremena dijagnoza – ako se s terapijama krene u ranom stadiju, šanse za oporavak od bolesti su puno veće.

Stoga ne odgađajte za život važne pretrage – obavite svoj test na okultno krvarenje u Poliklinici SYNLAB i pobrinite se za svoje zdravlje!

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.