-->

Znate li koje su 3 najčešće spolno prenosive bolesti?

U nastavku otkrivamo koje su to tri najčešće spolno prenosive bolesti, koji su njihovi simptomi i kako se dijagnosticiraju.

Što su spolno prenosive bolesti?

Spolno prenosive bolesti su infekcije koje se prenose putem seksualnog kontakta, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. One se mogu prenijeti i vertikalno - s majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja ili dojenja. Simptomi naravno variraju od bolesti do bolesti, a mogu se pojaviti odmah nakon infekcije ili se mogu razvijati postupno tijekom vremena. Od iznimne važnosti je razumjeti rizike, simptome i mjere opreza kako bismo dugoročno zaštitili svoje zdravlje.

Tri najčešće spolne bolesti

HPV (Humani papiloma virus)

HPV je uvjerljivo najčešća spolno prenosiva infekcija, koja se prenosi kontaktom sa zaraženom kožom i/ili sluznicom. Smatra se da čak oko 60% žena u tijekom života bude zaraženo jednim od tipova HPV-a, dok je učestalost zaraze kod muškaraca nešto rijeđa, iako i teže dokaziva. Spolni kontakt nije neophodan za zarazu, ali je ipak njen najčešći uzrok. Postoji više od 200 različitih tipova HPV-a, od kojih je većina bezopasna jer ih se tijelo može riješiti samostalno pomoću imunosnog sustava. No, postoji barem 13 vrsta ovog virusa koje mogu imati vrlo ozbiljne posljedice na zdravlje i dovesti do raka vrata maternice, penisa i usta. I muškarci i žene mogu biti prijenosnici HPV-a.

Simptomi HPV-a mogu uključivati genitalne bradavice, iako infekcija često nema vidljive znakove. Kako bi se spriječile daljnje zdravstvene komplikacije, važno je redovito obavljati testiranje na HPV. Testiranje se provodi uzimanjem obrisa vrata maternice kod žena i obrisa mokraćne cijevi kod muškaraca. Na sve lokacije laboratorija SYNLAB moguće je donijeti i stakalce s razmazom PAPA testa koji je prethodno uzet u ginekološkoj ambulanti. Postoji i cjepivo za HPV, a ono se pokazuje najučinkovitijim ako se primi u dobi od 11 ili 12 godina. 

Klamidija

Klamidija je relativno učestala infekcija uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis koja se najčešće prenosi spolnim putem. Može se prenijeti i s majke na dijete tijekom poroda, što može dovesti do razvoja upale pluća kod novorođenčeta.

Simptomi klamidije uglavnom su blagi, a uključuju bolno mokrenje, iscjedak i nelagodu u donjem dijelu trbuha, a mogu se pojaviti između 7 i 14 dana nakon spolnog odnosa. Međutim, klamidija je kod 70% žena i 30% muškaraca prisutna u organizmu bez primjetnih simptoma, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Neliječena klamidija kod muškaraca može utjecati na zdravlje sjemenovoda, što osim boli, može dovesti i do neplodnosti; kod žena klamidija može uzrokovati kroničnu bol zdjelice, ali također i neplodnost.

Testiranje na klamidiju provodi se brzim i pouzdanim PCR DNA testom iz uzorka urina i za žene i za muškarce.

Iako klamidija može imati vrlo ozbiljne posljedice za zdravlje, dobra je vijest da se ova bolest vrlo lako i brzo liječi pomoću antibiotika. Naravno, pravovremeno testiranje je ključno kako bi se infekcija krenula liječiti čim ranije i kako bi se smanjio rizik za nastanak trajnih posljedica za zdravlje. 

Herpes

Virus herpes simplex (HSV) uzrokuje infekciju koja se može manifestirati u obliku bolnih mjehuriće na genitalijama ili usnama. Virus herpesa uzrokuje kroničnu infekciju kada dospije u organizam, što znači da nakon aktivne faze sa simptomima, virus nastavlja mirovati u živčanom sustavu do iduće aktivacije. Postoji HSV tip 1 (uzrokuje herpes na ustima) i tip 2 (uzrokuje genitalni herpes), iako se oba tipa mogu se pojaviti na oba područja. Virus genitalnog herpesa prenosi se kontaktom kože i/ili sluznice, što znači da se može prenijeti čak i u slučaju korištenja kondoma, iako je rizik zaraze  pritom značajno manji. Virus herpesa također se može prenijeti s majke na dijete prilikom poroda.

Simptomi kreću kao bolovi, nelagoda i svrbež genitalnog područja, a nakon cca. 2 tjedna dolazi do pojave bolnih mjehurića. Mjehurići u konačnici pucaju i uzrokuju ranice,  koje zarastaju u roku od 10 do 20 dana, nakon čega se virus obično povlači u fazu mirovanja, koja može trajati godinama. Ovi simptomi se mogu pogoršati stresom i oslabljenim imunološkim sustavom.

Važno je spomenuti kako je za vrijeme aktivne faze infekcije osoba visoko zarazna, zbog čega bi trebala izbjegavati spolni kontakt, čak i uz odgovarajuću zaštitu. Iako se ne može potpuno izliječiti, antivirusni lijekovi mogu smanjiti simptome i učestalost ponovnih izbijanja. Prije toga, potrebno je napraviti testiranje na herpes simplex, kako ne bi bilo dvojbe oko prisutnosti virusa u organizmu.

Ostale spolno prenosive bolesti i mjere opreza

Osim navedenih, postoji niz drugih spolno prenosivih infekcija kao što su gonoreja, mikoplazma, sifilis, HIV i druge. Prevencija je ključna za smanjivanje rizika od zaraze, a neki od koraka koji će biti od pomoći su:

  • suzdržavanje od spolnog odnosa s nepoznatim ljudima
  • izbjegavanje učestale promjene spolnih partnera,
  • ispravno korištenje kondoma može značajno smanjiti rizik od infekcija.
  • redovito testiranje,
  • edukacija o spolno prenosivim infekcijama,
  • otvoreni razgovor s partnerom.

Zaključak

Spolne bolesti predstavljaju ozbiljan zdravstveni izazov, ali pravilna informiranost i preventivne mjere mogu pomoći u zaštiti vlastitog zdravlja i zdravlja drugih. HPV, klamidija i herpes su samo neki od mnogih oblika spolno prenosivih infekcija, ali njihova učestalost i potencijalne komplikacije koje mogu uzrokovati čine ih posebno važnima za razumjeti. Odgovorno ponašanje, koje uključuje redovite preglede, testiranje i siguran seksualni kontakt, ključni su faktori koji će biti od pomoći u prevenciji i očuvanju zdravlja.

U slučaju rizičnog spolnog kontakta ili pojave bilo kojih od simptoma, ne oklijevajte se javiti liječniku, jer će upravo to osigurati brzo i učinkovito liječenje eventualne infekcije.

Testiranje za spolne bolesti moguće je obaviti u svim SYNLAB laboratorijima bez prethodnog naručivanja i u potpunoj diskreciji.

Sadržaj ovog bloga nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.