MENU

Ljetno radno vrijeme (01.07. – 31.08.2019.): 07 – 16h, uzimanje uzoraka do 15h

28.01.2019. / Iz Synlaba
Obrisak grla i nosa

Oko 90% infekcija dišnog sustava su uzrokovane virusima. Za preostali dio infekcija koje su uzrokovane bakterijom, najčešći uzročnik je beta hemolitički streptokok grupe “A” koji dovodi do jake upale grla i gnojne angine. Ova bakterija se relativno lako prenosi zrakom ili dodirom u zatvorenim prostorima poput škola i vrtića, zbog čega od ovakvih upala češće obolijevaju djeca.

Obrisci spadaju u osnovne mikrobiološke pretrage u svrhu otkrivanja potencijalnih uzročnika različitih bakterijskih infekcija. Kažemo “potencijalnih” zato što prisustvo bakterije ne znači ujedno i da se radi o pravom uzročniku infekcije dišnog sustava. Naime, često je uzročnik zapravo virus, dok prisustvo bakterije ukazuje samo na kliconoštvo. Procjenu o tome koji je pravi uzročnik upale donosi liječnik, na temelju fizikalnog pregleda bolesnika, drugih laboratorijskih parametara, kao i lokalnoj epidemiološkoj situaciji (boravak u vrtiću, školi, u blizini drugih oboljelih osoba…). Ova procjena je jako važna za određivanje adekvatne terapije. Naime, antibiotici će pomoći pri uklanjanju bakterijske infekcije, ali kod virusnih upala se primjenjuju druge vrste lijekova.

Kod sumnje na upalu ždrijela uzrokovanu bakterijom se često radi obrisak grla (ždrijela) i nazofarinksa. Obrisak nazofarinksa (nosnog ždrijela) se često poistovjećuje s obriskom vestibuluma (predvorja) nosa. Međutim, radi se o dvije različite pretrage s drugačijim rezultatima te ih je važno razlikovati. Nalaz obriska uključuje informaciju o prisutnosti određene bakterije (ovisno o vrsti obriska), kao i antibiogram – test osjetljivosti na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu.

Obrisak grla (ždrijela)

Obrisak grla je pretraga kojom se dokazuje prisustvo beta hemolitičkog streptokoka grupe „A” u obrisku ždrijela oboljele osobe, ili zdrave osobe koja je u kontaktu s oboljelim od streptokokne bolesti. Sam obrisak se uzima prelaskom štapićem s vatenim vrhom preko stražnjeg ždrijela i nepca, uz korištenje špatule za potiskivanje jezika. S obzirom na to da je za ovu pretragu obično teže postići suradljivost kod male djece, a upravo je kod njih najčešća zaraza ovom vrstom bakterija, preporučuje se dodatno napraviti i obrisak nazofarinksa, s ciljem izbjegavanja lažno negativnog rezultata testiranja.

Obrisak nazofarinksa (nosnog ždrijela)

Nazofarinks je dio ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine, u kojem se uzimanjem obriska mogu pronaći potencijalni bakterijski patogeni upale: beta hemolitički streptokok grupe “A”, Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Klebsiella pneumoniae. Obrisak se uzima tankim elastičnim štapićem koji na vrhu ima vateni dio. Štapićem se kroz nos polako dolazi do stražnjeg dijela ždrijela te se rotiranjem uzima uzorak.

Obrisak vestibuluma (predvorja) nosa

Vestibulum ili predvorje nosa je prednji dio nosne šupljine. Uzimanje obriska ovog područja primarno služi za dokazivanje prisustva meticilin-rezistentnog Staphylococcus aureus-a (MRSA-e) u vestibulumu (predvorju) nosa bolesnika. Pretraga se obavlja na preporuku liječnika, najčešće kao dio preoperativne pripreme. Uzorak se uzima rotiranjem tankog elastičnog štapića s vatenim vrhom, kako bi se prikupio sekret iz prednjih nosnih hodnika (oko 1cm unutar nosnica).

SYNLAB OBAVIJEST

Ljetno radno vrijeme (01.07. – 31.08.2019.): 07 – 16h, uzimanje uzoraka do 15h

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook